Een kind krijgt medische zorg in de Centraal Afrikaanse Republiek
NOS Nieuws

Unicef slaat alarm over lot kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek

Ongeveer anderhalf miljoen kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn afhankelijk van noodhulp. Dat zijn er 300.000 meer dan twee jaar geleden. Ook lijden steeds meer kinderen aan ondervoeding, schrijft Unicef in een rapport over het Afrikaanse land.

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie is de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek enorm verslechterd sinds in 2013 een burgeroorlog uitbrak. Zo staat het land 118de en laatste in de Global Hunger Index. Het aantal kinderen dat lijdt aan ondervoeding is sinds 2014 gestegen van ruim 32.000 naar meer dan 43.000.

Unicef is ook bezorgd over de risico's voor moeder en kind bij de geboorte. 1 op de 24 baby's overlijdt in de eerste 28 dagen en moeders hebben rond de zwangerschap een kans van 1 op 27 om te overlijden. De gemiddelde levensverwachting van een kind in CAR is met 52 jaar het laagste ter wereld.

Geweld hulpverleners

Volgens de organisatie is er veel te weinig hulp voor kinderen in het land. Dat komt mede doordat hulpverleners steeds vaker zelf doelwit zijn van aanvallen. In heel 2017 zijn bijna 70 geweldsincidenten gemeld, tegenover ongeveer 300 in de eerste negen maanden van dit jaar. Daarmee is CAR het op vier na gevaarlijkste land voor hulpverleners, achter Zuid-Sudan, Syrië en Afghanistan.

Unicef schrijft ook dat de financiering voor hulpverlening voor het land achterblijft. In oktober was nog minder dan de helft van de beoogde 50 miljoen euro overgemaakt.

"De kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn te lang in de steek gelaten", zegt de Unicef-gezant in het land, Christine Muhigana. "Ze hebben nu aandacht en hulp nodig. En die steun moet langdurig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl