Plenaire zaal Tweede Kamer
NOS Nieuws

Nog geen twee jaar na verkiezingen al dertien Kamerleden opgestapt

VVD'er Foort van Oosten verlaat de Tweede Kamer om burgemeester van Nissewaard te worden, zo werd gisteren bekend. Hij is het dertiende Kamerlid sinds de verkiezingen van maart 2017 dat de termijn van vier jaar niet volmaakt. Dat is nog los van de twaalf Kamerleden die na de formatie minister of staatssecretaris in het kabinet werden.

Tussentijds vertrek van Kamerleden roept soms irritatie op. Critici vinden dat kiezers ervan uit moeten gaan dat wie gekozen wordt, tot aan de volgende verkiezingen volksvertegenwoordiger blijft. Dat is, zeg maar, de belofte die je doet als je je kandidaat stelt.

Bij het vertrek van het eerste Kamerlid in deze periode stak Kamervoorzitter Arib haar ergernis niet onder stoelen of banken. VVD'er Pieter Duisenberg accepteerde in augustus 2017, vijf maanden na de Tweede Kamerverkiezingen, een baan als voorzitter van de universiteitskoepel VSNU. "Het is geen geheim dat ik dat jammer vind. Natuurlijk omdat je partij en kiezers meer van je hadden verwacht, maar zeker ook omdat je nog veel had kunnen betekenen voor de Kamer als geheel", zei Arib.

Andere baan

Behalve Duisenberg zijn er nog vier mensen uit de Kamer vertrokken omdat ze een andere baan hadden gevonden. Linda Voortman (GroenLinks), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Sharon Dijksma (PvdA) werden wethouder in respectievelijk Utrecht, Den Haag en Amsterdam. En oud-minister Jeanine Hennis (VVD) vertrok als VN-vertegenwoordiger naar Irak.

Anderen hadden nog niks nieuws, maar zagen het Kamerlidmaatschap om een persoonlijke reden niet meer zitten. Zo maakte oud-minister Jeroen Dijsselbloem duidelijk dat hij geen puf meer had. Hij zei dat de PvdA na het verlies bij de verkiezingen kanonnen nodig had in de Tweede Kamer en dat hij niet over voldoende vuurkracht beschikte.

SP-Kamerlid Nine Kooiman nam afscheid nadat ze een kind had gekregen. Ze kon de balans tussen het moederschap en het Kamerlidmaatschap niet vinden. Ook Elbert Dijkgraaf (SGP) vertrok vanwege het evenwicht tussen werk en privé. Hij wilde zijn huwelijk redden. Rik Grashoff (GroenLinks) struikelde over een leugen over zijn verhouding met de partijvoorzitter en Han ten Broeke (VVD) over een ongelijkwaardige relatie met een medewerkster.

En dan zijn er het afgelopen jaar nog twee partijleiders opgestapt, die het tijd vonden om het stokje over te dragen: Emile Roemer van de SP en Alexander Pechtold van D66. Bij de laatste ging daar overigens ook 'gedoe' over zijn privéleven aan vooraf.

Behalve VVD-Kamerlid Van Oosten, van wie gisteren bekend werd dat hij burgemeester wordt, vertrekken volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid nog twee Kamerleden. 50Plusser Martin van Rooijen wil in mei de nieuwe fractievoorzitter van zijn partij in de Eerste Kamer worden en VVD'er Malik Azmani hoopt op een zetel in het Europees parlement.

Volgens de website Parlement.com vertrekken er gemiddeld 35 Kamerleden per kabinetsperiode. De meeste krijgen een post in het nieuwe kabinet. Op dit moment, een jaar en acht maanden na de Tweede Kamerverkiezingen, staat de teller op 24. Of 25, als je VVD'er Sjoerd Potters meetelt. Hij stond op de kandidatenlijst en is ook gekozen, maar een maand voor de verkiezingen kreeg hij een burgemeesterspost.

Kamerleden die na de verkiezingen van 2017 zijn vertrokken

Naam Reden Datum
Pieter Duisenberg (VVD) voorzitter VSNU augustus 2017
Jeroen Dijsselbloem (PvdA) persoonlijk oktober 2017
Emile Roemer (SP) persoonlijk maart 2018
Nine Kooiman (SP) persoonlijk maart 2018
Elbert Dijkgraaf (SGP) persoonlijk april 2018
Linda Voortman (GroenLinks) wethouder Utrecht april 2018
Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wethouder Den Haag mei 2018
Sharon Dijksma (PvdA) wethouder Amsterdam mei 2018
Rik Grashoff (GroenLinks) persoonlijk juni 2018
Han ten Broeke (VVD) persoonlijk september 2018
Jeanine Hennis (VVD) VN-vertegenwoordiger Irak september 2018
Alexander Pechtold (D66) persoonlijk oktober 2018

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl