Een replica van Marslander Insight
NOS Nieuws

Wekdienst 26/11: Maxima reikt prijs uit en Marslander gaat landen

Goedemorgen! Vandaag reikt koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurprijs uit. Verder landt als het goed is de NASA-lander Insight op Mars en wordt vanaf vandaag rond de militaire vliegbasis Leeuwarden het geluidsniveau van jachtvliegtuigen gemeten.

Het blijft vandaag grotendeels bewolkt. In de loop van de ochtend trekt de regen in het zuiden weer weg, het wordt dan overal droog. Er staat een matige wind uit het oosten en het wordt rond de 4 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Als het goed is landt vanavond op Mars de NASA-lander Insight. Die gaat het binnenste van de planeet onderzoeken. Tot nu toe weten we weinig over hoe Mars er onder de oppervlakte uitziet.
  • Rond de militaire vliegbasis Leeuwarden gaat een systeem in werking dat het geluidsniveau van de jachtvliegtuigen meet. Die gegevens komen op een site die iedereen kan bekijken.
  • En koningin Máxima reikt de Prins Bernhard Cultuurprijs uit aan dirigent en componist Reinbert de Leeuw. Het Cultuurfonds vindt hem een voorvechter voor nieuwe muziek. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

Wat heb je gemist?

De Oekraïense president Porosjenko heeft zijn oorlogskabinet bijeengeroepen. Aanleiding is een incident op de Zwarte Zee tussen de Oekraïense marine en Rusland. De Oekraïense marine beschuldigt Rusland ervan het vuur te hebben geopend op zijn schepen. Drie bemanningsleden raakten gewond en drie schepen, een sleepboot en twee artillerieschepen, werden door Rusland in beslag genomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voetballer Memphis Depay zette gistermiddag een filmpje online om te vieren dat hij 5 miljoen volgers heeft op Instagram.

Aan tafel in Studio Voetbal reageren Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, John van 't Schip en Willem Vissers op de rap van Depay.

Van der Vaart over rap Depay: 'Is natuurlijk verschrikkelijk'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl