NOS SchaatsenAangepast

Hoolwerf en Schouten winnen teruggekeerde marathonvierdaagse

Simon Schouten sprint naar dagzege in finale marathonvierdaagse

Evert Hoolwerf en Irene Schouten hebben zondag in Groningen de marathonvierdaagse op hun naam geschreven. Hoolwerf eindigde in de finale als vijfde, Schouten was superieur en won voor de vierde dag op rij.

De dagzege ging bij de mannen en de vrouwen naar de familie Schouten. Bij de mannen was Simon in de eindsprint de sterkste en bij de vrouwen won zijn zus Irene, nadat zij de voorgaande drie dagen ook al had gewonnen in Breda, Utrecht en Hoorn.

De Lange Adem

Bij de mannen brak de koers over 150 rondes net over de helft los. Het peloton werd aan stukken gereden en het tempo opgevoerd. Met nog vijftig ronden te gaan ontsnapte Hoogeveen, die in het peloton de bijnaam 'De lange adem' geniet.

Zijn ploeggenoten in het peloton lieten het tempo zakken en lieten zich vervolgens een voor een terugvallen om Hoogeveen - met open mond schaatsend - op sleeptouw te nemen. Aldus bouwde de koploper een voorsprong op van een halve ronde.

Maar tien ronden voor het einde was de pijp leeg bij Hoogeveen en werd hij ingerekend door een groep van vier. Evert Hoolwerf en Crispijn Ariëns, strijdend om de eindzege, hielden elkaar nauwlettend in de gaten en lieten de aanvallers hun gang gaan.

In de eindsprint ging de onfortuinlijke Hoogeveen onderuit en sprintte Schouten naar de overwinning. Hoolwerf, die donderdag en zaterdag won, finishte als vijfde, voor de nummer twee in het klassement Ariëns.

Topdrie eindklassement mannen

1. Evert Hoolwerf 95 punten
2. Crispijn Ariëns 81 punten
3. Simon Schouten 74 punten
Met een machtige eindsprint wint Schouten ook finale marathonvierdaagse

Eerder op de dag won Schouten bij de vrouwen voor de vierde keer op rij. De schaatsster van Team Royal A-ware ging voor de laatste race al soeverein aan de leiding in het klassement en was bij een plek in de topzes op zondag zeker van de eindzege.

Klasse apart

Schouten was in de honderd rondes een klasse apart. Ze domineerde de race en riep zelf enkele aanvallers tot de orde. Halverwege de race gaf ze gas en zette het peloton als eerste op een ronde achterstand.

Met nog tien ronden te gaan begon het tactische steekspel. Loes Adegeest ontsnapte zes rondes voor het einde liet een groot gat achter zich. Met Kleibeuker voorop wilden de achtervolgers het gat dichten, maar de ploeggenoten van Adegeest brachten het tempo slim omlaag.

Schouten dolblij met winst marathonvierdaagse: 'Deze kan ik op m'n lijstje schrijven'

In de laatste ronde viel Adegeest stil en ging Schouten in een moordend tempo over haar heen en finishte als eerste. Ze won dit seizoen alle marathons waar ze aan de start stond.

"Het was heel spannend op het einde", vertelde Schouten na de wedstrijd. "Adegeest was heel ver weg. Gelukkig reed Carien het gatdicht en kon ik energie sparen voor mijn sprint."

Vier op een rij

Schouten was donderdag, toen net teruggekeerd van de eerste wereldbekerwedstrijd langebaan in Obihiro, in Breda ook al de snelste in de massasprint. Dat kunststukje herhaalde ze op vrijdag in Utrecht.

Zaterdag maakte ze op haar thuisbaan in Hoorn de favorietenrol waar door - met een pak waarvan de rits niet goed werkte - opnieuw de winst te grijpen.

Irene Schouten is ook de beste in de finale van de marathonvierdaagse

Topdrie eindklassement vrouwen

Irene Schouten 115 punten
Manon Kamminga 86 punten
Marijke Groenewoud 83 punten

Donderdag wonnen Schouten en Hoolwerf in Breda de eerste wedstrijd van de vierdaagse.

Winst voor marathonschaatsers Hoolwerf en Schouten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl