In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude

Het Openbaar Ministerie wil dat zes pluimveehouders in totaal ruim 865.000 euro betalen aan de Staat. De kippenboeren maakten zich volgens justitie schuldig aan mestfraude, door honderden tot duizenden kippen meer te houden dan waarvoor ze rechten betaalden.

De officier van justitie heeft ook geldboetes, werkstraffen en in twee gevallen voorwaardelijke celstraffen geëist tegen de pluimveehouders. Vier van de zes komen uit Limburg, twee uit Brabant.

Boeren moeten rechten kopen om een bepaald aantal dieren te mogen houden. Door meer dieren te houden dan toegestaan, verdienden de verdachte kippenboeren meer geld en produceerden ze meer mest.

De overheid moet streng optreden tegen dergelijke fraude, vindt de officier van justitie. "Europa verwacht het, de concurrenten verwachten het en het is nodig om de natuur gezond en het land leefbaar te houden", zei ze in de rechtszaal.

De rechtbank in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

Inval bij adviesbureau

De zitting was twee dagen na een inval bij een adviesbureau in Heythuysen. Dat bedrijf zou tientallen boeren hebben geholpen met het vervalsen van hun mestboekhouding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl