NOS Nieuws

Britse man krijgt levenslang voor spionage in Abu Dhabi

De 31-jarige Brit Matthew Hedges is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de rechtbank in Abu Dhabi heeft hij zich schuldig gemaakt aan spionage voor het Verenigd Koninkrijk.

Hedges ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij onderzoek deed voor zijn studie naar het buitenlandbeleid van de VAE.

Valse bekentenis

Volgens een verklaring van de familie van Hedges is het vonnis gebaseerd op een valse bekentenis. Hedges werd in mei opgepakt op de luchthaven van Dubai. In de zes weken daarna is hij volgens de verklaring verhoord zonder advocaat of consulaire hulp.

In die periode zou Hedges een in het Arabisch opgesteld document hebben ondertekend, dat later een bekentenis bleek te zijn, aldus de verklaring. Hedges spreekt geen Arabisch.

Premier May reageerde vanmiddag in het parlement op de veroordeling van Hedges:

'We zijn teleurgesteld en bezorgd'

In The National, een krant in de VAE, zegt de procureur-generaal dat Hedges "de beschuldigingen tegen hem heeft bekend". Die bekentenis zou overeenkomen met bewijsmateriaal dat gevonden zou zijn op de computer van Hedges.

De vrouw van Matthew Hedges, Daniela Tejada, twittert over haar echtgenoot.

De vrouw van Hedges, Daniela Tejada, zegt tegen de BBC dat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de autoriteiten in de VAE duidelijk heeft gemaakt dat Hedges niet voor hen spioneerde.

Volgens Tejada moet de Britse regering "een standpunt innemen" en moeten de autoriteiten van de VAE "zich schamen voor zo'n overduidelijk onrecht".

Minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken zegt "teleurgesteld" te zijn in het vonnis. Volgens hem is het vonnis "niet wat we verwachten van een vriend en trouwe partner van het Verenigd Koninkrijk". Hij dringt er bij de VAE op aan dat de zaak opnieuw wordt bekeken.

The National schrijft dat een levenslange gevangenis in de VAE maximaal 25 jaar is. Hedges heeft dertig dagen om tegen het vonnis in beroep te gaan. Tot aan dat mogelijke beroep moet hij in de gevangenis blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl