NOS Nieuws

Wekdienst 21/11: herindelingsverkiezingen en May naar Brussel

Goedemorgen! Zo'n 700.000 Nederlanders kunnen vandaag naar de stembus voor herindelingsverkiezingen. En vanavond wordt in De Wereld Draait Door de winnaar van de NS Publieksprijs bekendgemaakt.

Het wordt vandaag vrijwel droog en vooral in de middag is er kans op zon. Er waait een matige tot vrij krachtige oostenwind en het wordt 4 tot 7 graden. Tot het weekend blijft het overwegend droog met wolkenvelden maar ook zonnige perioden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Inwoners van 37 gemeenten mogen vandaag naar de stembus om te stemmen voor de gemeenteraad van twaalf nieuwe fusiegemeenten. In sommige gevallen gaat het om een uitbreiding van een bestaande gemeente, maar in de meeste gevallen ontstaan er nieuwe gemeenten met een nieuwe naam. De herindeling gaat op 1 januari in.
  • De Britse premier May is in Brussel voor een bijeenkomst met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. De twee zullen met elkaar in gesprek gaan ter voorbereiding op de speciale brexit-top van komende zondag.
  • En vanavond wordt de winnaar van de NS Publieksprijs bekendgemaakt. De genomineerden zijn Astrid Holleeder (Dagboek van een getuige), Tommy Wieringa (De heilige Rita), Griet Op de Beeck (Het beste wat we hebben), Esther Verhoef (Nazomer), Saskia Noort (Stromboli) en Hendrik Groen (Zolang er leven is).

Wat heb je gemist?

De gesprekken over een nieuw pensioenstelsel zijn mislukt. De onderhandelingen tussen werkgevers, vakbonden en kabinet klapten gisteravond.

Vakbond FNV vindt dat het kabinet te weinig tegemoet komt aan de eis om de AOW-leeftijd langzamer te laten stijgen. Het kabinet vindt die eis te duur.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een opmerkelijke ontsnapping van een gevangene uit een politiebureau in Thailand, melden Australische media. Een verdachte lokte daar een agent in de val door te beweren dat er een slang in zijn cel zat. Toen de politieman binnenkwam en ging zoeken naar het dier, sloot de gevangene de agent op in de cel en ging hij er snel vandoor.

Beveiligingscamera's registreerden de ontsnapping:

Hoewel het plannetje van de gevangene dus slaagde, kon hij niet lang genieten van zijn vrijheid. Inmiddels zit hij weer achter slot en grendel.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl