Actie tegen drugs
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Veertien aanhoudingen bij grote actie tegen hennepteelt in Limburg

De politie in Limburg heeft veertien mensen aangehouden bij een grote actie tegen hennepteelt. Daarnaast zijn 29 plekken doorzocht, vooral in de regio Sittard-Geleen. Het onderzoek richt zich op de grootschalige handel in materialen die nodig zijn voor de hennepteelt, zoals hennepstekken.

Bij de invallen zijn 1600 hennepplanten in beslag genomen en 1900 stekken. Ook werden er veertien auto's en boten meegenomen en 25.000 euro. Bij de doorzoekingen zijn goederen voor hennepteelt, computers, telefoons, tasers en wapens gevonden. Ook die zijn in beslag genomen.

Eerder maakte de politie bekend zeven mensen te hebben aangehouden, maar in een persconferentie vanmiddag werd nieuwe informatie gegeven. Daar werd ook duidelijk wat er allemaal in beslag is genomen.

Ook op andere plekken

Rond 06.00 uur vanmorgen is met de invallen gestart. De actie loopt de hele dag, meldt 1Limburg. Er zijn ook doorzoekingen gedaan in Gelderland en op andere plekken in Limburg.

Er zijn medewerkers van het Openbaar Ministerie, de politie, de belastingdienst, het Ministerie van Defensie en het Team ondermijning Limburg bij betrokken, in totaal zo'n 200 mensen. In mei kwamen de eerste signalen van georganiseerde hennepteelt in de Westelijke Mijnstreek. De afgelopen maanden zijn de instanties bezig geweest met het voorbereiden van de actie.

Alle verdachten hebben volgens de politie met elkaar te maken. "De invallen die zijn gedaan moeten ertoe leiden dat één web een halt toegeroepen wordt", zei burgemeester Cox bij de persconferentie.

Veiliger

Doel van de gezamenlijke aanpak tussen alle partijen is de strafrechtelijke vervolging van criminelen, het afpakken van illegaal verkregen vermogen, het sluiten van panden waar hennep is geteeld en het opzeggen van huurcontracten. "Zo maken we wijken en buurten weer veiliger", meldt de politie.

Volgens de politie brengt illegale drugshandel anderen in gevaar door "gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl