Nederlandse artiesten gaan strijd aan met woekerhandel in concertkaartjes
Veel Nederlandse artiesten willen dat er een eind komt aan het voor veel geld doorverkopen van concertkaartjes. Tientallen bands, waaronder Kensington en De Staat overhandigden hierover vandaag samen met de SP een manifest aan de minister van Engelshoven, die over cultuur gaat.
Sommige sites kopen veel kaartjes op en verkopen die vervolgens met veel winst door. "Onze fans betalen zich blauw, wij verdienen er niks aan en de winst gaat naar iemand die niks toevoegt. Behalve ergernis. Heel veel ergernis", staat in het manifest. "Onze fans nemen de moeite om hun zuurverdiende geld uit te geven aan een kaartje voor ons optreden. Een fantastisch voorrecht. Iets waar we zuinig mee om proberen te gaan."
De artiesten balen van de woekerprijzen voor hun concerten. "Optredens worden zo minder toegankelijk voor de echte fans, die niet altijd het drievoudige voor een kaartje kunnen betalen. Zo blijven soms ook onnodig plekken leeg."
Een bekend voorbeeld waren de kaartjes voor het concert van Adele in 2015, die voor maar liefst 700 euro te koop stonden, terwijl ze officieel ruim 100 euro kostten. SP-Kamerlid Peter Kwint hoopt met het manifest op steun van de regering om dit in de toekomst te voorkomen.
Minister Van Engelshoven ziet tot nu toe nog weinig in wetgeving. Volgens haar is een verbod nauwelijks te handhaven. Ze hoopt dat er in Europees verband iets te doen valt. In een debat met de Tweede Kamer zei ze dat het haar "een lief ding waard zal zijn" als er een gezamenlijke oplossing kan worden gevonden.
In Ierland en België zijn wetten aangenomen die het verdienen aan doorverkoop moeten stoppen. Kaartverkoper Ticketmaster maakte onlangs al een einde aan een grote bron van frustratie. Het bedrijf bood woekeraars jarenlang een marktplaats met de doorverkoopwebsite Seatwave, maar stopte in augustus met dit platform.