Juli 2016: Frankrijk en Nederland op het EK onder 19 jaar
NOS Voetbal

De onaangename eerste kennismaking met Mbappé

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Het was een warme zomermiddag in 2016 in het Zuid-Duitse Aalen. Rode blosjes op de wangen en schaamrood op de kaken bij de leden van Oranje Onder-19.

De Nederlandse ploeg van bondscoach Aron Winter was op het EK met 5-1 verslagen door de Franse leeftijdsgenoten en was daarmee uitgeschakeld. Wat nog restte was een uiteindelijk ook mislukte missie om het WK te halen.

In een tijd van crisis in het Nederlandse voetbal kon dat er ook nog wel bij. Voetbal International schreef over een 'gigantisch demasqué' en een 'een inktzwart perspectief voor ons voetbal'. De Telegraaf noemde de uitschakeling 'schokkend'.

'Ervaren' Mbappé

Voor Frankrijk, vanavond tegenstander van 'grote' Oranje in de Nations League, scheen de zon wel. Een van de grote jongens aan Franse zijde was Kylian Mbappé. Nog maar 17 jaar was hij en toch had Mbappé namens AS Monaco al elf wedstrijden in de Ligue 1, de hoogste Franse competitie, in de benen.

De aanvaller had op 16-jarige leeftijd zijn debuut gemaakt, als invaller tegen Troyes al gescoord en in de topper bij Paris Saint-Germain (0-2 winst) al in de basis gestaan.

Juli 2016: Kylian Mbappé op het EK Onder 19 in Duitsland

Op het EK Onder-19 was hij een van de jongsten, want de meeste spelers waren een jaar ouder. Toch was hij ook al een van de meer ervaren spelers.

Sowieso hadden de Fransen meer ervaring op het hoogste niveau dan Nederland, waar FC Twente-verdediger Hidde ter Avest als enige meer dan tien eredivisiewedstrijden achter zijn naam had staan.

Onder de voet

De jongens van Oranje Onder-19 kenden hun tegenstanders al een beetje - ze sliepen zelfs in hetzelfde hotel in Ulm - maar werden verrast door de dadendrang van de jonge 'Haantjes'.

Frankrijk was in Aalen oppermachtig en liep Nederland met kracht, dynamiek en klasse onder de voet. Alleen Abdelhak Nouri scoorde voor Oranje, vanaf de strafschopstip.

2016: Nouri scoort op jeugd-EK tegen Frankrijk

Al in de tiende minuut opende Mbappé de score, spits Jean-Kévin Augustin maakte er 2-0 van en na de aansluitingstreffer van Nouri liep Frankrijk via één keer Mbappé en twee keer Augustin in de tweede helft uit naar 5-1.

'Enorme klap'

Na de wedstrijd in de Scholz Arena gaven de Nederlandse spelers, nog hevig uithijgend, een reactie. De teneur was dat ze maar bitter weinig in de melk te brokkelen hadden gehad, waarbij ze nadrukkelijk de hand in eigen boezem staken.

"We leken bang en misten de juiste instelling", zei aanvoerder Nouri. "De Fransen waren dan wel groter, maar het gaat erom dat we ons eigen spel spelen. We gingen lange ballen spelen en vergaten ons eigen positiespel."

Ter Avest vond dat Nederland agressie miste: "We zijn op alle fronten afgetroefd. Tegen zo'n fysiek sterke ploeg hoef je niet meteen alle duels te verliezen. Met een stukje agressie hadden we meer kunnen doen."

Ook Jelle Goes, toen technisch manager van de KNVB, was geschrokken. "Dit is een enorme klap," zei Goes. "Dit is echt verliezen. Deze wedstrijd bevestigt dat er veel werk te doen is."

Slim en onvoorspelbaar

Het was voor de jonge Nederlandse spelers een onaangename eerste kennismaking met Mbappé, zeker ook voor directe tegenstander Deyovaisio Zeefuik, evenals Mbappé een jaar jonger dan de rest.

"Ik kende hem nog niet, maar kwam er snel achter wie hij was", kijkt Zeefuik nu vanuit het trainingskamp van Jong Oranje terug.

"Het was een slechte wedstrijd van mij en van het team. Mbappé was me bij de eerste goal te slim af en was heel explosief. En onvoorspelbaar, hij kon twee kanten op. Heel lastig te verdedigen."

Juli 2016: Het Nederlands elftal Onder 19 jaar in Duitsland

Een paar maanden later speelde een nieuw Oranje Onder-19 in Georgië nog een oefenwedstrijd tegen de Fransen. Deze keer werd het 1-1. Zeefuik was opnieuw de directe tegenstander van Mbappé en deze keer kwam de Fransman niet tot scoren.

'Beste tegenstander ooit'

"Toen was ik voorbereid en hield ik hem in bedwang", aldus Zeefuik. "Bij zijn eerste balcontact maakte ik al duidelijk dat hij niet met me kon spelen. Dat werden mooie duels."

"Inmiddels weet ik wel dat hij de beste speler is tegen wie ik ooit heb gespeeld, maar tijdens zo'n wedstrijd ben ik daar niet mee bezig. Dan wil ik hem alleen maar professioneel uitschakelen."

Juli 2016: Frankrijk pakt de Europese titel Onder 19 jaar

Op het EK Onder-19 deed Mbappé voor het eerst internationaal van zich spreken. Hij maakte in totaal vijf goals en werd daarmee tweede op de topscorerslijst, achter ploeggenoot Augustin, die zes doelpunten maakte en werd uitgeroepen tot Speler van het Toernooi.

Doorbraakseizoen

Wat volgde was Mbappé's doorbraakseizoen bij AS Monaco en zijn debuut voor het grote Frankrijk. Op de dag van de aankondiging van zijn transfer naar Paris Saint-Germain strooide hij als invaller het grote Oranje nog wat zout in de wonden door de 4-0 te maken.

Mbappé stoomde met Frankrijk door naar de wereldtitel en afgelopen september stond hij in de Nations League opnieuw tegenover Oranje in Parijs.

Zijn start was fonkelend. In de tweede minuut ging de aanvaller met een van zijn befaamde versnellingen op het doel af, waarbij hij met enkele lichaamsbewegingen Frenkie de Jong naar adem deed happen. Oranje-doelman Jasper Cillessen kon maar net een vroege tegengoal voorkomen.

In de veertiende minuut sloeg Mbappé alsnog toe, maar met 2-1 bleef de schade dit keer beperkt. "Toen Mbappé op me af kwam, dacht ik: het zal toch niet?", zei De Jong na afloop. "Uiteindelijk ging de bal er toen niet in gelukkig."

Wereldkampioenen Antoine Griezmann (l) en Kylian Mbappe (r) met de WK-beker

Zo hard als Mbappé ging, zo hard ging geen van de Nederlandse internationals van Onder-19 van toen. Wel weten we dat uit die puinhoop in Aalen ook wat moois is voortgekomen.

Pablo Rosario en Steven Bergwijn haalden al het grote Oranje en dat is meer dan die ene Franse international die het Europese kampioensteam van destijds heeft voortgebracht. Al moet daarbij aangetekend worden dat Jérôme Onguéné en Amine Harit inmiddels wel al hebben gespeeld voor het A-team van Kameroen en Marokko.

De les van Aalen was voor Zeefuik een belangrijke. "Mbappé was gewoon beter en mijn conclusie was dat ik nog veel beter moest worden. En dat ik nog scherper moet zijn, altijd. Kenny Tete gaat dat vrijdag zeker zijn. Die gaat bovenop Mbappé zitten. Daar durf ik wel iets om te verwedden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl