NOS Nieuws

Koudere lucht op komst, dit weekend sterren kijken

Vanaf begin volgende week gaan de temperaturen in Nederland dalen. "Vroeger opstaan voor het werk", waarschuwt NOS-weerman Marco Verhoef, "want ruiten krabben wordt aannemelijker. Temperaturen tussen de -1 en -3 graden Celsius zijn mogelijk volgende week."

"De maxima gaan twee tot vier graden onder de gebruikelijke temperaturen voor de tijd van het jaar liggen", zegt de weerman. "Dat komt door een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied in het zuiden. Dat zorgt voor een stabiele situatie met een oostenwind, en dus koudere lucht voor Nederland."

De temperaturen dalen vanaf begin volgende week

Van flinke vorst is voorlopig geen sprake: dat heeft te maken met de warme zomer die achter ons ligt. Daardoor zijn de grond, de meren en de zeeën nog warm in Europa. Dat leidt ertoe dat de lucht ook niet zo heel koud wordt. "Als we deze weersituatie in januari of februari zouden hebben, dan zou het veel kouder kunnen zijn. Strenge vorst is nu vrijwel uitgesloten."

Ondanks dat de temperaturen dalen, verwacht Verhoef weinig overlast. "Ik verwacht geen noemenswaardige sneeuwval en ook de kans op gladheid is klein. Ruiten krabben en een mist tijdens de ochtendspits behoren wel tot de mogelijkheden."

Vallende sterren

Door het heldere weer zijn dit weekend veel vallende sterren te zien, tot 34 per uur. "Om ze te zien moet je wel vroeg opstaan", besluit Verhoef. "De nacht van vrijdag op zaterdag rond 05.00 uur is het beste moment om te kijken, maar de maan is fel en veel achtergrondlicht komt sterren kijken niet ten goede."

Vooral in het weekend zijn veel vallende sterren te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl