Studenten in de collegezaal van de Universiteit Tilburg
NOS Nieuws

Studievoorschot gaat niet officieel 'studielening' heten

De term 'studievoorschot' wordt niet veranderd in 'studielening'. De Tweede Kamer heeft vandaag voor de derde keer over dit voorstel van CDA en SP gestemd. En net als de eerste twee keer staakten de stemmen. Bij het herhaald staken van de stemmen gaat het voorstel niet door.

CDA en SP willen het liefst af van de term studievoorschot, omdat die te onduidelijk zou zijn voor studenten. Die hebben niet allemaal in de gaten dat zij een lening afsluiten die ze dus moeten terugbetalen, zeggen de partijen. Ook willen ze dat de waarschuwing 'geld lenen kost geld' op de site van uitvoeringsinstantie DUO komt te staan, waar studenten de leningen aanvragen.

De term 'studievoorschot' is bedacht door het vorige kabinet. Toen werd onder verantwoordelijkheid van PvdA-minister Bussemaker van Onderwijs de basisbeurs afgeschaft en het leenstelsel ingevoerd.

Het leenstelsel kreeg destijds steun van de regeringspartijen VVD en PvdA, en de oppositiepartijen GroenLinks en D66. Die partijen stemden vandaag tegen het plan om 'studievoorschot' af te schaffen. Alle andere partijen stemden voor.

Overigens waren vier Kamerleden afwezig, maar dat maakte voor de stemmingsuitslag waarschijnlijk niet uit. Het waren twee Kamerleden van partijen die voor hebben gestemd en twee Kamerleden van partijen die tegen hebben gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl