Een jongetje in Bangkok (niet het slachtoffer) oefent zijn trappen
NOS Nieuws

Volkssport ter discussie in Thailand na dood 13-jarig thaiboksertje

De dood van een 13-jarige jongen die tijdens een thaibokswedstrijd knock-out werd geslagen, heeft in Thailand geleid tot een discussie over de deelname van kinderen aan bokswedstrijden. Al eeuwenlang worden met name jongens van kinds af aan getraind om een goede thaibokser te worden, maar er komt steeds meer kritiek op die traditie.

Anucha Tasako overleed afgelopen zaterdag aan een hersenbloeding, nadat hij bij een wedstrijd in een buitenwijk van Bangkok onderuit was gegaan. Hij zou geen beschermende kleding hebben gedragen, maar daarmee was hij geen uitzondering binnen de Thaise vechtsport.

Thaise tv-zenders melden dat Anucha door zijn oom, een bokstrainer, is grootgebracht na de scheiding van zijn ouders. De jongen vocht meer dan 170 wedstrijden, sinds hij op zijn achtste begon met thaiboksen. Hij deed mee in de klasse onder de 40 kilo.

Heldenstatus

Wat voetbal is voor Nederland, is thaiboksen voor de Thai. Al eeuwenlang wordt in het land het traditionele Muay Thai beoefend. De sport draait niet alleen om het fysieke trappen en stoten, maar ook om discipline en doorzettingsvermogen.

De jonge thaiboksers volgen een strikt regime van dagelijkse buikspieroefeningen, opdrukken en gewichtheffen. Ook moeten ze, onder toezicht van de trainer, een streng dieet volgen.

Vier daglonen

Met het thaiboksen is veel geld gemoeid. Ook op wedstrijden van jonge vechters wordt al flink gewed. Voor arme gezinnen, vooral op het platteland, biedt de sport de mogelijkheid om wat extra geld te verdienen. Het prijzengeld voor de winnaar kan 80 dollar zijn, vier daglonen van een volwassen arbeider in Thailand. Jongens die meevechten, krijgen daar zo'n 20 dollar voor betaald. Dat is een groot bedrag voor de familie.

Veel jongens lopen verwondingen op tijdens die wedstrijden, bulten en blauwe plekken en komen de ring uit met een hersenschudding of een paar tanden minder.

Hersenschade

Dokter Sombat Ritthidech volgde zo'n groep minderjarige kickboksers en concludeert dat deze kinderen veel van school missen en gezondheidsproblemen hebben: "Veel kinderen hebben een groeiachterstand door maatregelen die de trainer neemt om hun gewicht onder controle te houden. Ook kunnen kinderen hersenschade oplopen doordat ze jaren boksen."

Op internet zijn veel filmpjes te vinden van kickbokswedstrijden met jonge kinderen:

Kinderrechtenorganisaties en artsen kijken met zorg naar deze praktijken. Hoewel de wettelijke minimumleeftijd voor professionele boksers in Thailand 15 jaar is, wordt daar nauwelijks op gecontroleerd, zeggen ze. Zolang de ouders hun kind toestemming geven om mee te doen, is er niks aan de hand.

Plannen voor strengere regels in de vechtsport, stuiten op veel weerstand. "De mensen die dit voorstellen, weten niks van de sport. De leeftijd verlagen is een bedreiging voor het voortbestaan van de sport" zegt advocaat Sukrit Parekrithawet tegen persbureau AFP. "Als je jongeren niet al van kinds af aan traint, hoe kunnen ze dan sterk worden en ervaring opdoen? Ze moeten 'boks-botten' vormen. Die krijg je alleen als je van jongs af aan de sport beoefent."

Volgens Parekrithawet is de dood van Anucha Tasako een incident, het resultaat van een slecht georganiseerd evenement. "Dit is nooit eerder gebeurd. Het is schandalig, maar het heeft niks met zijn leeftijd te maken. De scheidsrechter liet het gevecht te lang doorgaan en er stond geen dokter stand-by. Dat hoort wel zo te zijn."

Twee tieners aan het oefenen in Bangkok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl