Reizigers bij het vliegtuig dat hen zou oppikken in Irkoetsk
NOS Nieuws

Air France-passagiers vast in ijskoud Siberië na mislukte reddingspoging

Bijna 300 inzittenden van een vliegtuig van vliegmaatschappij Air France zitten al ruim twee dagen vast in het ijskoude Siberië. Het toestel had een voorzorgslanding gemaakt. Het vliegtuig dat vanuit Frankrijk kwam om de passagiers op te halen, is ook kapotgegaan.

De passagiers van vlucht AF0116 vertrokken zondag vanuit Parijs en waren onderweg naar Sjanghai, toen er melding werd gemaakt van een indringende geur en rook aan boord. Waar die precies vandaan kwamen, was onduidelijk.

Het vliegtuig week uit voorzorg uit naar de stad Irkoetsk in Oost-Siberië, waar het toen zo'n 17 graden onder nul was.

Ook tweede vliegtuig gestrand

De gestrande reizigers zijn ondergebracht in een hotel. Air France stuurde meteen een ander toestel om hen op te pikken. Maar vlak voordat het tweede vliegtuig wilde opstijgen uit Irkoetsk, bleek dat toestel te kampen met een technisch mankement.

"Volgens de piloot was het te gevaarlijk om te vertrekken", vertelt een van de passagiers aan persbureau Reuters. Voor haar en de andere reizigers zat er niets anders op dan, na een paar uur aan boord van het vliegtuig, weer terug te keren naar het hotel.

De passagiers wisten in eerste instantie niet goed waarom de vervangende vlucht niet kon opstijgen:

'Het was te gevaarlijk om op te stijgen'

De gestrande passagiers kunnen geen andere vlucht boeken, omdat hun paspoorten door de Russische douane in beslag zijn genomen. Russische autoriteiten staan ook niet toe dat Air France via een andere maatschappij een vervangende vlucht regelt voor de passagiers.

"We zijn vies en we stinken", schrijft een van de reizigers op Twitter. "We zitten hier inmiddels 30 uur vast zonder koffer of paspoort. Air France, waar zijn jullie?"

Franse media melden dat de vliegmaatschappij inmiddels een derde vliegtuig naar Irkoetsk heeft gestuurd. Dat toestel zal naar verwachting morgenochtend vroeg landen in Siberië en, als alles goed gaat, enkele uren later vertrekken richting Sjanghai.

In de tussentijd proberen de gestrande reizigers er het beste van te maken in het winterse Irkoetsk, zo blijkt uit deze foto op Twitter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl