Bloemen op de ster van Stan Lee op de Hollywood Walk of Fame
NOS Nieuws

'Stan Lee heeft zo veel van mijn verleden geschapen'

Dankbaarheid is naast verdriet de overheersende reactie op het overlijden van stripauteur Stan Lee (95). "Deze man heeft zo veel van mijn verleden geschapen", reageert fan Wouter Brugge.

Spider-Man, Iron Man, X-Men, Wolverine - de lijst van superhelden uit het brein van Lee is lang. Verschillende generaties groeiden op met het lezen van zijn comics, een Amerikaanse variant van stripboeken. En de verfilmingen van Marvel Comics, waar Lee het gezicht van was, zijn kaskrakers in de bioscoop.

Bij Lee's ster op de Walk of Fame in Hollywood kwamen fans vannacht samen om de overleden auteur te eren:

'Stan Lee was een inspiratie voor iedereen die zijn droom wil volgen'

"Wat hij in de jaren 60 deed was heel innovatief", legde mediawetenschapper Dan Hassler Forest gisteravond uit in Met Het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Lee's superhelden leefden namelijk allemaal in dezelfde wereld en kwamen elkaar dus ook tegen. "Slimme business, maar ook een goede manier om een langdurig verhaal op te bouwen."

Ook vernieuwend was de kwetsbare superheld. Volgens Hassler Forest, die er een proefschrift over schreef, konden fans zich daar beter mee identificeren. "Eerst waren er altijd grote, sterke stoere mannen, zoals Superman en Batman. Spider-Man daarentegen was juist kwetsbaar. Hij was een tienerjongen die op meisjes verliefd werd, maar die zagen hem niet staan."

Met X-Men wilde Lee zijn lezers meegeven dat het oké is om anders te zijn dan de rest. Fans en beroemdheden danken de auteur dat hij oog had voor deze thema's. "Bedankt Stan Lee, dat je mensen die zich anders voelen liet beseffen dat ze bijzonder zijn", twitterde komiek en acteur Seth Rogen.

"Die man is een icoon", zegt Wouter Brugge in het NOS Radio 1 Journaal. Brugge schrijft voor gametijdschrift Power Unlimited, en ook in de wereld van videospellen was de invloed van Lee aanwezig. In games konden fans hun superhelden zelf besturen.

"Lee heeft voor zo veel van mijn entertainment gezorgd." En dat geldt volgens Brugge ook voor de rest van "de geek-wereld", oftewel de fans van popcultuur, sciencefiction, superhelden en comics.

Selfie met Lee

"Ik heb Stan Lee een keer gezien in 2012 op een conventie", zegt Brugge. "Hij deelde er toen handtekeningen uit. Het was helaas slechts van afstand. Het was een klein doel in mijn leven om op zijn minst een keer met hem een selfie te nemen."

Op sociale media worden alle selfies met Lee nog een gedeeld. Als laatste eerbetoon. Zo ook door acteurs Robert Downey Jr. (Iron Man) en Hugh Jackman (Wolverine). "Ik heb het allemaal aan jou te danken", twitterde Downey Jr. "Ik ben trots dat ik een klein aandeel heb in zijn erfenis", zegt Jackman.

Op de Twitterpagina van de overleden auteur is nog een keer zijn bekende slagzin gepost: 'Excelsior!' Dat is Latijn voor 'hoger'. Hij riep en schreef het woord geregeld om een column of speech af te sluiten.

In een interview met weblog io9 legde Lee uit waarom hij excelsior zo vaak gebruikte. Lee merkte dat concurrenten geregeld zijn andere slagzinnen na-aapten. "Daarom ging ik er een gebruiken, waarvan ze niet weten wat het betekent en hoe ze het moeten spellen. (...) en gelukkig hebben ze excelsior nooit gekopieerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl