Het rode oog van HAL (rechts)
NOS Nieuws

Stem HAL 9000 (2001: A Space Odyssey) overleden

De stem van HAL 9000 is overleden op 90-jarige leeftijd. Douglas Rain sprak de tekst in voor de beroemde computer uit 2001: A Space Odyssey en het vervolg 2010.

Regisseur Stanley Kubrick was lang zoekende naar de perfecte stem voor de moorddadige boordcomputer van het ruimteschip. De eerste acteur klonk te Engels, een tweede juist te Amerikaans. Uiteindelijk vond de Canadees Rain de juiste toon.

Kubrick kende Rain door de voice-over van de documentaire Universe, die hij tijdens de voorbereidingen voor 2001 tientallen keren had gezien. "Hij is perfect", meende de regisseur. "Hij klinkt als een intelligente vriend, met toch iets wat je grijpt."

IJzingwekkend

HAL, met zijn beroemde rode lens, werkt in de scifi-klassieker twee astronauten tegen tijdens een ruimtemissie. Angstaanjagend onverstoord legt hij uit dat ze hem in de weg lopen. "Ik ben bang dat ik dat niet kan toestaan."

Uiteindelijk wordt astronaut Dave Bowman HAL de baas door zijn geheugen stukje bij beetje uit te schakelen. Tijdens de procedure probeert HAL hem daarvan te weerhouden met een ijzingwekkende monoloog. "Ik ben bang, Dave. Mijn geheugen gaat. Ik voel het."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Rain nam zijn zinnen achteraf op, met blote voeten rustend op een kussen om zo ontspannen mogelijk te klinken. Hij was er ongeveer anderhalve dag mee bezig.

Hoewel HAL wereldberoemd werd, werd Rain dat niet echt. Wel bleef hij zijn hele leven acteren, vooral als theateracteur in Canada. Hoewel hij ook nog de stem leverde van een robot in Woody Allens Sleeper, wilde hij zijn beroemde rol nooit parodiëren: een aanbod voor een commercial met HAL wees hij af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl