Lucien Favre
NOS Voetbal

Borussia Dortmund gedijt onder Cruijff-adept Lucien Favre

Borussia Dortmund lijkt dit seizoen de hegemonie van Bayern München te kunnen doorbreken in de Duitse competitie. Bij winst vanavond in het onderlinge duel groeit het gat naar zeven punten. Trainer Lucien Favre is een belangrijke factor in het huidige succes.

Als eind mei 2016 de overgang van Roel Brouwers van Borussia Mönchengladbach naar Roda JC rond is, verschijnt er een onbekend nummer op de display van zijn telefoon. Een Frans nummer.

Felicitaties

"Ik had werkelijk geen idee wie dat zou zijn, maar toen ik opnam hoorde ik een bekende stem. Die van Lucien. Hij feliciteerde mij met mijn transfer en wenste mij geluk. Dat zegt veel over de mens Favre."

De Zwitser is op dat moment net aangesteld als trainer bij OGC Nice, na bijna een jaar werkloos te zijn geweest.

Daarvoor werkt hij onder anderen met Brouwers ruim vierenhalf jaar met succes samen bij Borussia Mönchengladbach.

Roel Brouwers en Lucien Favre tijdens een persconferentie bij Borussia Mönchengladbach

"Hij stapte in toen de club in zwaar weer verkeerde. We bleven via de play-offs in de Bundesliga en daarna ging het bergopwaarts, met Champions League-voetbal als hoogtepunt."

"Favre wordt in Mönchengladbach nog steeds op handen gedragen. Na zijn opstappen belde hij zelfs iedere speler op. Dat was heel erg netjes."

Tegenwoordig predikt de 61-jarige Favre zijn voetbalevangelie in Dortmund. En ook daar slaat zijn aanpak aan.

Balans

Intelligent aanvallen en intelligent verdedigen, zoals hij het zelf noemt. De balans in het 4-3-3-systeem is er weer, na het kamikazevoetbal onder Peter Bosz.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de komst van spelers als Axel Witsel, Thomas Delaney en Paco Alcácer.

Favre zorgt er echter wel voor dat Dortmund tot nu toe oogt als een geoliede machine, al werd eerder deze week bij Atlético Madrid de eerste seizoensnederlaag geleden.

Lucien Favre is blij met zijn spits Paco Alcácer

"Hij heeft daar zijn stempel al gedrukt en dat verbaast mij niets", zegt Brouwers. "Favre is heel gedreven, pluist alles uit over tegenstanders en perfectioneert zijn speelwijze. Hij is 24 uur per dag met voetbal bezig."

"Hij kan ook wel uit zijn plaat gaan, meestal deed hij dat bij Borussia Mönchengladbach in het Frans. Daar verstond ik gelukkig weinig van..."

Johan Cruijff is een van de grootste inspiraties geweest voor Favre, als speler en trainer. In 1993 liep hij twee weken stage in Barcelona. "98 procent van mijn oefenstof is met de bal. Dat heb ik van hem afgekeken", liet hij eerder optekenen.

"Lucien is een fan van de Nederlandse voetbalopvatting", weet Brouwers. "Hij wil graag van achteruit opbouwen en een overtalsituatie creëren op eigen helft. Van daaruit moet de diepte worden gezocht. Daar gooit hij zijn eigen sausje overheen. En dat werkt, dat zie je nu ook."

Gecombineerd met het inmiddels ingeburgerde 'Gegenpressing' (bij balverlies direct de tegenstander opjagen en de bal terugveroveren, red.) is Borussia Dortmund momenteel de te kloppen ploeg in de Bundesliga. Het gat met Bayern München kan vanavond bij winst zelfs groeien naar zeven punten.

Brouwers ziet een zevende kampioenschap op rij van 'der Rekordmeister' niet zomaar gebeuren. "Ik denk dat de landstitel dit seizoen realistisch is voor Dortmund. Het wordt sowieso spannender dan in de afgelopen jaren. Vanavond spelen ze thuis, voor 80.000 mensen. Daar zal Favre ook op inspelen. Ik verheug me erop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl