NOS Nieuws

Wekdienst 7/11: koning opent ziekenhuis en volg de climax van de 'midterms'

Goedemorgen! Vandaag wordt duidelijk of Nederland te makkelijk vergunningen afgeeft aan bedrijven die stikstof uitstoten en Willem Alexander opent een ziekenhuis.

Het begint vandaag zonnig, en in de middag neemt de bewolking toe. In het zuidwesten kan wat regen vallen. Het wordt 14 tot 15 graden en in de avond trekt de regen verder het land over.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het wordt duidelijk of Nederland te makkelijk vergunningen geeft aan bedrijven die stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Het Europees Hof doet vandaag een uitspraak die hiervoor voor ons land flinke gevolgen kan hebben.
  • En opmerkelijk: de afgelopen tijd gingen er meerder ziekenhuizen failliet, maar vandaag komt er juist een ziekenhuis bij. Aan koning Willem Alexander de eer om het Ommelander Ziekenhuis Groningen te openen. Het is een samenvoeging van ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl.
  • Een van de belangrijkste feesten van het Hindoeïsme begint: Divali, of het lichtjesfeest. Het duurt vijf dagen.

Wat heb je gemist?

Bij de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten lijken de Democraten een meerderheid te gaan halen in het Huis van Afgevaardigden. Dat blijkt uit de eerste uitslagen. Het ziet ernaar uit dat de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat wel houden en zelfs iets verstevigen.

President Trump heeft de uitslag van de verkiezingen via Twitter "een enorm succes" genoemd. Veel kiezers zagen de verkiezingen als een referendum voor het beleid van president Trump.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 'Minimum aan plastic in grond en baggerspecie': volgens het AD mag vanaf er volgend jaar bijna geen plastic meer zitten in grond en bagger dat wordt gebruikt bij de aanleg van wegen en dijken. Nul procent plastic is niet haalbaar, omdat plastics maar heel langzaam vergaan. Vandaar dat de norm 'sporadisch' wordt gebruikt.
  • Meer vrouwen onder de grootverdieners: In 2010 was nog 15 procent van de best verdienende werknemers vrouw, vorig jaar was dat ruim 20 procent. Het aandeel vrouwelijke topverdieners is het grootst in bedrijfstakken waar veel vrouwen werken, zoals de zorg.
  • PSV'ers na 'zure' avond op Wembley: 'Het was ook de klasse van Spurs': de teleurstelling was gisteravond groot bij PSV, dat in de slotfase de winst weggaf tegen Tottenham Hotspur. "Het is klote", vatte doelman Jeroen Zoet de avond samen. "We hebben hebben heel de wedstrijd fantastisch verdedigd, echt als een team. Maar we staan met lege handen."

En dan nog even dit:

Volgend jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed, de belangrijkste Hollandse meester van de zeventiende eeuw. Het Rijksmuseum grijpt die gelegenheid aan om "voor het eerst in de geschiedenis" al zijn werken uit de eigen collectie tentoon te stellen.

Het Rijksmuseum heeft de grootste Rembrandt-collectie ter wereld. Vanaf 15 februari zijn in het museum 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten te zien. De tentoonstelling, die tot 10 juni duurt, heet Alle Rembrandts.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl