NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 30/10: IJtunnel bestaat 50 jaar en onstuimige herfstdag

Goedemorgen! Het Nibud komt vandaag met de resultaten van het onderzoek naar de koopkracht van gepensioneerden. En er verschijnt een boek over de IJtunnel, die vandaag precies 50 jaar geleden werd geopend.

Vandaag is het bewolkt en het regent van tijd tot tijd flink. In de loop van de middag en vanavond wordt het onstuimig, met kans op een stormachtige wind aan zee. De temperatuur stijgt pas vanavond naar 10 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor. Let op: Rijkswaterstaat waarschuwt in zowel de ochtend- als avondspits voor langere files dan normaal.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Nibud heeft in opdracht van de partij 50Plus onderzoek gedaan naar de koopkracht van gepensioneerden. Van AOW'ers tot rijke pensionado's.
  • Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat koningin Juliana de Amsterdamse IJtunnel opende. Vandaag komt er een boek over die tunnel uit.
  • Vanavond zijn de eerste wedstrijden in de tweede ronde van de KNVB-beker. Landskampioen PSV is een van de ploegen die vandaag in actie komen, de Eindhovenaren spelen thuis tegen RKC Waalwijk.

Wat heb je gemist?

Nederlanders moeten zich de komende jaren instellen op meer files en langere reistijden, staat in een rapport dat minister Van Nieuwenhuizen gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het reistijdverlies kan tot 2023 met 35 procent toenemen.

Volgens het rapport groeit de wegcapaciteit lang niet sterk genoeg om de verkeersgroei de komende jaren op te vangen. Naar verwachting wordt er over 5 jaar 10 procent meer gereden dan afgelopen jaar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Oogmetingen leveren bij lang niet alle opticiens hetzelfde resultaat op. Dat concludeert de Consumentenbond, die twintig proefpersonen naar oogmetingen stuurde bij verschillende opticiens. Ook twee optometristen van de Hogeschool Utrecht deden mee aan de proef.

De verschillen tussen de metingen bleken groot. Bij elke keten was er wel een oogmeting die sterk afweek van de overige metingen bij dezelfde persoon, zegt de Consumentenbond. Bij Specsavers en Eye Wish waren de minste afwijkingen, bij Eyelove de meeste. Maar, zegt de bond, geen enkele optiekketen doet het duidelijk beter dan de rest.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl