In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Man die vluchtte na moord in 1999 moet straf alsnog uitzitten in Turkije

Een man die in 1999 naar Turkije vluchtte na de moord op een 17-jarige jongen uit Amersfoort, moet alsnog zijn straf uitzitten. Hij is op verzoek van de Nederlandse autoriteiten aangehouden in Turkije en moet de 18 jaar celstraf die hem in Nederland is opgelegd, doorbrengen in een Turkse cel.

Ertan K. was 24 toen hij in de woning van zijn ex in Utrecht de 17-jarige Hakim Ryani aantrof. Hij belde een kennis en samen brachten ze het slachtoffer naar recreatiegebied 't Twiske bij Oostzaan. Daar werd hij meerdere keren van dichtbij in zijn rug geschoten. Ryani overleed ter plekke.

K. vluchtte meteen naar Turkije. In 2002 werd hij bij verstek veroordeeld door de rechtbank in Haarlem. Dat vonnis werd in 2008 definitief. Op verzoek van Nederland zit de man al enige tijd vast in Turkije. Het land is ook gevraagd om de straf uit te voeren. Het Openbaar Ministerie meldt nu dat Turkije daarmee heeft ingestemd.

De kennis die K. destijds hielp, kreeg vijf jaar cel. Hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, meldt RTV Utrecht.

Turkije levert onderdanen niet uit

Het Openbaar Ministerie overlegt met de Turkse autoriteiten over nog eens elf andere personen die in Nederland zijn veroordeeld maar naar Turkije zijn gevlucht. Het is de bedoeling dat ook zij hun opgelegde straf daar alsnog gaan uitzitten.

Turkije levert geen onderdanen uit, maar het OM zegt tevreden te zijn over de medewerking van Turkije om de Nederlandse straffen in de Turkse gevangenis uit te voeren.

Advertentie via Ster.nl