Voorbijgangers werpen blik op de dalende koersen van de beurs in Tokio
NOS NieuwsAangepast

AEX sluit op laagste stand 2018, andere beurzen noteren ook verlies

De AEX is de handelsdag geëindigd op de laagste eindstand van dit jaar: 510 punten. Dat is een verlies van 1,6 procent. De Amsterdamse beursgraadmeter loopt in de pas met andere Europese indices, die ook flink verloren.

Sinds het hoogtepunt van de Amsterdamse beurs eind juli, toen de AEX 576 punten neerzette, zijn de koersen schoksgewijs in elkaar gezakt. De AEX staat inmiddels meer dan 10 procent lager dan toen. Tech-fondsen, banken, oliebedrijven en grondstofbedrijven leveren het meest in.

Onzekerheid

De oorzaken van de koersdalingen zijn divers, maar laten zich samenvatten met het woord onzekerheid. De kwartaalresultaten van bedrijven stellen wat teleur en de economische groei lijkt te vertragen, wat de omzet en de winst raakt.

Daarnaast werpen tal van opspelende geopolitieke spanningen hun schaduw over de markten, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de ruzie met Rusland, de zorgen over een harde brexit, de spanningen rond Saudi-Arabië en de Italiaanse begrotingsperikelen. Al die zaken lijken nu samen te komen en op de beursvloer tot uitbarsting te komen.

Voor pensioenfondsen is de ommezwaai niet fijn. Naast de lage rente zetten nu ook de tegenvallende aandelenwinsten druk op de dekkingsgraden.

Stieren en beren

Al met al lijkt er een einde te komen aan een lange periode van alsmaar stijgende koersen. De bull market, zoals een stijgende beurs wordt genoemd alsof een stier de aandelen op de hoorns neemt en omhoog gooit, slaat om in een bear market, een markt met beren op de weg die de koersen tegen de grond slaan. Als vuistregel geldt dat er sprake is van een bear market als de koersen meer dan 20 procent dalen ten opzichte van de laatste piek.

Beleggers zoeken veiligheid, stellen de koerswinst veilig en stappen over naar andere markten. De onzekerheid vertaalt zich dus onder meer op de grondstoffenmarkten. Minder groei betekent minder vraag naar energie en dus een dalende olieprijs. Brent-olie kost nu minder dan 80 dollar voor een vat. Goud wordt weer een schuilplaats in winderige tijden. De goudprijs loopt langzaam weer op. Een troy ounce goud (31,1 gram) kost alweer 1233 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl