NOS Sport

Bogaerts weer in World Series, nu als grote meneer

De World Series zijn voor Nederland uniek nog voor ze begonnen zijn. Voor het eerst spelen twee Oranje-internationals in de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen: Xander Bogaerts (25) voor Boston Red Sox en werper Kenley Jansen (31) voor Los Angeles Dodgers.

In de nacht van dinsdag op woensdag (2.09 uur Nederlandse tijd) staat de eerste wedstrijd op het programma in Boston.

Xander Bogaerts

Xander Jan Bogaerts. Geboren in Oranjestad, Aruba. Tweelingbroer van Jair Bogaerts, één minuut ouder dan zijn broer en ook kortstondig prof. Opgevoed door moeder Sandra Brown, een vrouw met een brede lach die haar jongens streng opvoedde tot nette kerels. Als zij niet thuis was, werden de broers opgevangen door een oom, tante of oma.

Dat ging er soms pittig aan toe. "Je mag klappen krijgen van de oom, je mag klappen krijgen van de vriendin: iedereen houdt je in het gareel", zei Sandra Brown ooit, "Dat hoort erbij: je wordt gestraft naar gelang wat je doet dat niet mag. Bij iedereen zijn de normen en waarden hetzelfde in de omgeving. En dan krijg je kinderen die al gauw weten wat wel kan en niet kan."

Broers

Oom Glenroy Brown was essentieel in de honkbalopvoeding van Xander Bogaerts. In zijn tuin, niet ver van de raffinaderij op Aruba, aan de arme kant van het eiland, liet hij ze met een stok amandelen slaan. Dat ze lang oefenden met een klein voorwerp zou het slaan van een honkbal makkelijker hebben gemaakt.

Oom Glenroy leerde de jongens veel over honkbal. Zo was een dag op de kalender niet zomaar een datum, maar de broers moesten weten welk rugnummer erbij hoort. Dag twee van de maand? Derek Jeter, rugnummer 2 bij de Yankees.

Xander Bogaerts

Xander en Jair waren al jong goed en trokken naar toernooien in Zuid-Amerika. Latere Oranje-internationals als Jonathan Schoop, Sharlon Schoop en Jurickson Profar kruisten hun weg. Jair was aanvankelijk beter aan slag. De leergierige en gemotiveerde Xander haalde zijn tweelingbroer in.

In 2011 debuteerde Bogaerts als 19-jarige in het Nederlands honkbalteam. Hij werd dat jaar wereldkampioen, zonder in de finale te spelen. Ook in 2013 en 2017 maakte hij deel uit van Oranje dat de halve finales van de World Baseball Classic bereikte. De Arubaan speelde tot nu toe 20 interlands.

Als een held onthaald

Na 2011 ging het snel met Xander Bogaerts. Hij debuteerde in 2013 in de Major League en greep dat jaar meteen zijn kans in de World Series. Derde honkman Will Middlebrooks viel tegen. Bogaerts blonk uit. Bij terugkomst op zijn eiland Aruba werd hij als een held onthaald en van huldiging naar huldiging gesleept.

In 2014 ging het minder, maar hij overkwam die tegenslag en is inmiddels niet meer weg te denken uit de opstelling in Boston.

Op 25-jarige leeftijd beleeft hij dit jaar zijn beste seizoen ooit in het slagperk met 23 homeruns en meer dan 100 binnengeslagen punten. Bogaerts is de vierde slagman op de slaglijst voor Boston. De nummer vier, de clean-up hitter, is doorgaans de sterkste slagman, iemand die makkelijk homeruns slaat en anderen over de thuisplaats brengt.

Ton Hofstede, scout voor de Baltimore Orioles spreekt met bewondering in zijn stem als hij het over Bogaerts' aanvallende kunsten heeft: "Als je bij Boston als vierde slaat: dat wil echt wat zeggen..."

Xander Bogaerts is op zijn gemak bij Bosten Red Sox in het duel met New York Yankees

De Arubaan is dus goed. Heel goed zelfs. Maar hij is niet eens de beste verdedigende korte stop met een Nederlands paspoort, zegt scout Hofstede: "Ik schat Didi Gregorius van de Yankees hoger in, net als Andrelton Simmons van Los Angeles Angels."

Zo goed is het Nederlands honkbal op het moment dus: een ster in Boston is niet eens de beste verdediger in het nationaal team.

Beroemdheid

Sinds zijn eerste titel in de World Series, kort na zijn debuut in 2013, gaat de korte stop als een beroemdheid door het leven op Aruba, een eiland met zo'n 110.000 inwoners. Tony Rombley, profscout voor Cincinnati Reds en woonachtig op Aruba: "Of Xander hier ongestoord over straat kan? Nee, nee, nee. Hij zal het wel willen, maar nu hij aan het groeien is als superstar, weet ik zeker hij moet schuilen om wat rust te krijgen. Iedereen spreekt hem aan. Iedereen wil weten wanneer hij weer thuis is."

Komt Bogaerts met een tweede titel naar huis? Onwaarschijnlijk is dat niet: Boston was de beste ploeg in het reguliere seizoen en gaat al voor de vierde titel in vijftien seizoenen. Dat zou Boston tot de meest succesvolle honkbalploeg van deze eeuw maken. En Bogaerts tot de meest succesvolle Oranje-international.

Kenley Jansen

World Series

Duel Datum Locatie
1 23 okt Boston
2 24 okt Boston
3 26 okt Los Angeles
4 27 okt Los Angeles
5* 28 okt Los Angeles
6* 30 okt Boston
7* 31 okt Boston

* Indien nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl