NOS Sport

Cherono noteert beste marathontijd ooit in Nederland

Cherono noteert beste marathontijd ooit in Nederland

Lawrence Cherono mikte op een tijd van 2.04.30 in de marathon van Amsterdam, een verbetering van zijn persoonlijk- én het parcoursrecord. De Keniaan bleek zondag nóg harder te kunnen dan hij had gehoopt: 2.04.06.

Daarmee haalde Cherono een dikke minuut af van het vorige parcoursrecord (2.05.09), dat hij vorig jaar zelf had neergezet. En tevens zette hij de beste tijd ooit neer op een marathon gelopen in Nederland. Die stond tot zondag op 2.04.27, in 2009 gelopen door Duncan Kibet in Rotterdam.

Cherono schudde zijn laatst overgebleven belager Mule Wasihun vijf kilometer voor de finish af. "Hij was sterk, maar hij kon mijn tempo niet volgen. Ik ben zeer blij, ik dank God", jubelde de 30-jarige winnaar.

Winnaar Cherono: 'Ik ben zeer blij, ik dank God'

Michel Butter werd Nederlands kampioen, in een voor zijn doen magere tijd van 2.17.18. Maar de Noord-Hollander had vooraf al aangegeven dat zijn tijd er niet toe deed.

"Mijn hoofddoel was Nederlands kampioen worden. Het tweede doel was dat mijn maatje Edwin de Vries het zilver zou pakken", aldus Butter, die beide doelen zag uitkomen. In de laatste kilometers schudde hij De Vries van zich af.

"Wat Edwin niet wist, was dat ik vanaf 37 kilometer kramp kreeg in beide hamstrings. Ik moest werkelijk waar bijna gaan wandelen. Ik had nog een heel klein beetje over en gelukkig was dat voldoende."

Butter bijt op zijn tanden: 'Had kramp in beide hamstrings'

Kenenisa Bekele, de grote blikvanger in Amsterdam, kende een teleurstellende marathon. De wereldrecordhouder op de 5 en 10 kilometer, die vooraf nog mikte op een parcoursrecord, stapte zo'n twee kilometer voor het einde uit de wedstrijd.

Bekele en Boonstra beste vrouwen

Tadelech Bekele won de vrouwenwedstrijd in 2.23.14, daarmee kwam ze niet in de buurt van het parcoursrecord, dat bij de vrouwen op 2.21.09 staat. De Nederlandse titel ging voor de derde keer naar Miranda Boonstra, met een tijd van 2.42,06.

De Ethiopische atlete Meseret Defar beleefde een teleurstellend debuut. De 34-jarige oud-olympisch kampioene eindigde als achtste vrouw in een tegenvallende tijd van 2.27.25.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl