Eigen doelpunt Van Rhijn bezorgt Utrecht zege op AZ

FC Utrecht heeft in een duel dat bij vlagen niet om aan te zien was, met 2-1 gewonnen van AZ. De gasten kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door Bjørn Johnsen, Urby Emanuelson maakte nog voor rust gelijk.

In de slotfase werd de wedstrijd beslist door een eigen doelpunt van Ricardo van Rhijn.

FC Utrecht komt op 1-1 door Urby Emanuelson

Dat beide ploegen na slechts een overwinning in de laatste zes duels niet overliepen van zelfvertrouwen was vooral aan FC Utrecht te zien. AZ kwam als beste uit de startblokken en de wedstrijd was nog geen twee minuten oud of de Alkmaarders kwamen al op voorsprong. Johnsen ontsnapte aan de buitenspelval en tikte 0-1 binnen.

Het leek het begin van een dramatische wedstrijd voor de thuisploeg, want Utrecht was het spoor bijster en AZ zocht freewheelend het doel van David Jensen op. Dat het slechts 0-1 bleef was pech voor de Alkmaarders en was niet te danken aan het goede verdedigen van FC Utrecht.

Omdat AZ zo slordig met de kansen omging, kreeg Utrecht wel meer zelfvertrouwen en zocht het ook eens de aanval. De Alkmaarders schrokken van deze brutaliteit en liet zich opeens overlopen.

Joris van Overeem miste op aangeven van Urby Emanuelson nog een goede kans op de gelijkmaker, maar even later was het Emanuelson zelf die de gelijkmaker wel binnen gleed.

AZ viert de openingstreffer

Het begin van de tweede helft was een kopie van de eerste. AZ zocht de aanval en Utrecht werd teruggedrongen. Er was wel een belangrijk verschil, FC Utrecht creëerde nu ook kansen.

De grootste kans kwam op het conto van AZ. Voor het doel van Utrecht was het even een flipperkast en achtereenvolgens Jonas Svensson (van de lijn gehaald), Oussama Idrissi (schoot tegen Jensen) en Guus Til (ook van de lijn gehaald) konden niet scoren.

Het duel kabbelde daarna voort, met wat speldenprikjes aan beide kanten. Echte kansen kregen de ploegen niet meer.

In de slotfase pakte Utrecht toch nog de volle buit. Op een voorzet van Sean Klaiber veranderde Gyrano Kerk de bal net van richting, waardoor Van Rhijn de bal tegen de voet kreeg en deze in eigen doel tikte.