NOS Sport

Volleybalsters mogen nu bewijzen dat ze 'absurde lichting' zijn

'Volleybalsucces was onder Guidetti nooit gebeurd'

"Een absurd goede lichting." Zo omschrijft volleybalcoach Jan Berendsen de Nederlandse ploeg die vrijdagmorgen om 06.40 uur in de halve finale van het WK aantreedt tegen Servië. De gelouterde coach plaatst echter ook kanttekeningen bij het Oranjesucces.

Berendsen is al ruim twintig jaar als coach actief in het volleybal. Nadat hij in het verleden onder meer werkzaam is geweest bij Jong Oranje en Pollux, is hij nu als hoofdtrainer actief bij eredivisieclub Eurosped in Vroomshoop.

Tijdens zijn trainersloopbaan had hij onder anderen de huidige internationals Lonneke Sloëtjes, Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs onder zijn hoede. De wedstrijd tegen Servië, uitgerekend de ploeg die een jaar geleden Nederland van de Europese titel afhield, is volgens hem bij uitstek de gelegenheid om te bewijzen hoe goed dit Oranje is.

"Toen ze een jaar of 16 à 17 jaar waren, hadden we al in gaten hoe goed ze individueel waren", aldus Berendsen.

Lonneke Sloëtjes, de sterspeelster van Oranje op het WK

Berendsen schrijft het succes dat Oranje nu boekt "voor 99 procent" toe aan de huidige coach Jamie Morrison en, opvallend genoeg, niet aan diens voorganger Giovanni Guidetti, die de volleybalvrouwen met zijn passionele stijl naar EK-zilver (2015) en de vierde plaats op de Olympische Spelen (2016) loodste.

"Morrison is een analytische coach die overal heeft gewerkt", zegt Berendsen. "Als Guidetti was gebleven, dan was dit nooit gebeurd. Ik vind Morrison gewoon een veel betere coach."

Giovanni Guidetti in zijn periode als bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen

Dan nog wat anders. Wat is eigenlijk de impact van dit grote succes van de volleybalsters? Brengt dit Nederland als volleyballand naar een hoger niveau?

"Het succes van de mannen in 1996 (goud op de Spelen in Atlanta, red.) had weinig impact, toen gebeurde er niets", weet Berendsen.

Die fout mag volgens hem nu niet weer worden gemaakt. Nu de vrouwen de wereldtitel in het vizier hebben en de mediabelangstelling voor het nationale team maximaal is, is het voor de Nederlandse volleybalbond en de clubs zaak om garen te spinnen bij het succes. "Het zou jammer zijn als ze er niets mee zouden doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl