Ronald Koeman in gesprek met Frenkie de Jong
NOS Voetbal

Oranje van Koeman krijgt vorm: nieuwe generatie krijgt de kans

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Ronald Koeman zet Oranje langzaam naar zijn hand. Waar de bondscoach bij de voorgaande selectie nog rekening hield met de belangen van Jong Oranje, door Steven Bergwijn niet op te roepen, doet hij in zijn laatste selectie voor de interlands tegen Duitsland en België nadrukkelijk een beroep op de nieuwe generatie.

Met Arnaut Danjuma Groeneveld, Steven Bergwijn en Rosario maken drie spelers van 21 jaar voor het eerst deel uit van de selectie en met Denzel Dumfries één van 22 jaar. Ze voegen zich bij andere jongelingen als Nathan Aké en Tonny Vilhena (beiden 23), Donny van de Beek en Frenkie de Jong (beiden 21) en Matthijs de Ligt (19).

De nieuwe generatie: vijf keer 1997

En zo maken de jongelingen een steeds groter deel uit van de selectie van Koeman. In de voorgaande selecties waren de generaties internationals geboren uit 1990 en 1991 nog de dominante geboortejaren in de groep, maar in zijn laatste selectie is het geboortejaar 1997, met vijf spelers vertegenwoordigd, daar bij gekomen.

"Mooi dat er nu zoveel jonge jongens doorstromen naar Oranje, er komt een generatie met potentie aan", zegt Jelle Goes, voormalig technisch manager van de KNVB. "En daarachter komt nog meer moois. Maar laten we geen slingers ophangen. Dat kan pas als we een prijs pakken met het grote Oranje. Deze jongens zijn er nog niet en andere landen zitten ook niet stil."

Goes, nu manager academie van FC Utrecht, was van 2009 tot 2012 hoofd opleiding van PSV en van 2013 tot 2017 technisch manager van de KNVB. De architect van het rapport 'Winnaars van Morgen' heeft veel van de huidige nieuwelingen zien opkomen.

Donny van de Beek en Pablo Rosario

Het diepe dal van het Nederlandse voetbal van de afgelopen jaren gold volgens Goes niet zozeer voor de jeugd. "Qua jeugdvoetbal zijn we nooit in paniek geweest", zegt Goes. "Niet alleen de resultaten, maar vooral het voetbal dat de jeugdteams hebben laten zien was prima. We zijn wat dat betreft nooit door de ondergrens gegaan. Onder-17 en Onder-19 hebben goed gepresteerd en vooral goed gevoetbald."

"Natuurlijk moest er wel wat veranderen", aldus Goes. "Van gemiddeld vier keer per week trainen zijn de topacademies naar zes tot acht keer per week gegaan. En er wordt beter getraind. De manier van spelen is anders geworden. Het systeem is niet meer heilig, maar wordt aangepast aan de kwaliteit van de spelers. Dat zie je terug op de velden. We maken stappen."

Ook oud-bondscoach Guus Hiddink is optimistisch over de ontwikkelingen bij het Nederlands elftal. Hij constateert dat Oranje bezig is een stevig fundament te bouwen van waaruit Nederland de komende jaren weer succesvol kan zijn.

Hiddink: 'Oranje is weer in een opwaartse lijn'

Meerdere wegen naar Zeist

De laatste debutanten bij de selectie laten ook zien dat de route naar Oranje niet altijd via de geplaveide wegen gaat. Er zijn meer wegen naar Zeist. 'Laatbloeiers' Groeneveld, Rosario en Dumfries vielen pas relatief laat op bij de KNVB.

Vier jaar geleden speelde Dumfries zelfs nog bij de amateurs van Barendrecht. En nu voor Oranje. Een misser van de scouts? "Je kan het ook als compliment zien voor die jongen", zegt Goes. "Hij heeft zich doorontwikkeld. Sommige spelers hebben gewoon een langere weg nodig."

Jelle Goes

Dumfries speelde voor het eerst in Oranje op 14 maart 2016 voor Onder-20, Rosario maakte zijn debuut voor Nederland op 12 november 2015 voor Oranje Onder-19, Groeneveld debuteerde pas in Jong Oranje op 22 maart van dit jaar. Andere jongelingen als De Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Steven Bergwijn waren al eerder in beeld en De Ligt sloeg Jong Oranje helemaal over.

Goes maakte Groeneveld mee als hoofd opleiding van PSV. "Hij was toen al een van de vaardigste spelers en zo werd hij ook door ons beoordeeld", aldus Goes. "Hij was creatief, technisch en sterk in de één-tegen-één. Fysiek behoorde hij tot de minderen, biologisch liep hij wat achter. Hij was ook niet altijd basisspeler. Logisch dat hij daarom buiten beeld bleef voor Oranje."

Toen Goes al weg was bij PSV kreeg Groeneveld geen contract en stapte de aanvaller over naar NEC, waar hij zich in zijn tweede seizoen in de eerste divisie in de kijker speelde bij de Nederlandse topclubs, bij de KNVB en een overstap naar Club Brugge afdwong.

Arnaut Groeneveld

Van de eerste divisie naar Oranje

"Voor jonge spelers is het cruciaal dat ze frequent spelen", stelt Goes. "Dat is noodzakelijk om je te ontwikkelen. Als je nog niet goed genoeg bent voor het eerste, is het heel belangrijk dat je je op een niveau als de eerste divisie wel kunt blijven spelen. Groeneveld en Rosario zijn daar mooie voorbeelden van."

"Rosario heeft na een heel seizoen Almere City ook nog een heel seizoen Jong PSV in de eerste divisie in de benen", gaat Goes verder. "Dat is zo belangrijk om je ontwikkelen. Daarom blijf ik voorstander van de Jong-teams in de voetbalpiramide."

Denzel Dumfries en Steven Bergwijn

Steven Bergwijn verruilde de jeugdopleiding van Ajax in 2011 voor die van PSV en was vanaf het EK onder 17 in 2014, waar hij met Nederland de finale haalde, een vaste klant bij de jeugdelftallen van Oranje. Ook hij speelde nog 31 wedstrijden voor Jong PSV in de eerste divisie.

"Bergwijn kon en wilde weg bij Ajax en wij hebben hem bij PSV met open armen ontvangen", zegt Goes. "Ook bij hem herkende je al zijn vaardigheden en zijn dreiging. Steven was net als Arnaut klein. Daar moet je wel doorheen kijken om de potentie te zien. In Nederland doen we dat gelukkig, kijken naar creativiteit, waardoor dit soort spelers niet afhaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl