Producente Barbara Broccoli naast Bond-acteur Daniel Craig bij de première van Spectre (2015)
NOS Nieuws

'Mannelijk icoon' James Bond zal nooit gespeeld worden door een vrouw

Het is tegenwoordig een trend in de film- en televisiewereld: van oorsprong mannelijke rollen door een vrouw laten spelen. Dat is onlangs gebeurd in de nieuwe versie van de jaren 80-klassieker Ghostbusters, in de komische kraakfilm Ocean's 8 en - vanaf morgen te zien - in het nieuwe seizoen van de BBC-serie Doctor Who.

Maar bij een andere legendarische Britse reeks gaat dat niet gebeuren. James Bond zal nooit gespeeld worden door een vrouw, verwacht Barbara Broccoli, die al sinds 1987 (The Living Daylights) producent is van de 007-films.

Meer vrouwelijke rollen

"Bond is mannelijk", zegt ze tegen the Guardian. "Hij is geschreven als een man en dat zal hij waarschijnlijk ook blijven." In tegenstelling tot de mensen achter de eerder genoemde films en series heeft Broccoli daar niet zoveel moeite mee. "We hoeven mannelijke personages helemaal niet om te vormen naar vrouwelijke rollen. We kunnen ook gewoon meer vrouwelijke rollen creëren en zorgen dat het verhaal daar bij past."

Toch is Bond in de loop van de tijd wel veranderd, zegt Broccoli. "Omdat het personage in de jaren vijftig is geschreven, zullen er altijd dingen in zijn dna zijn die niet gaan veranderen. Maar de wereld is veranderd en Bond is daarin meegegaan. Zeker de recente films met Daniel Craig passen meer bij de manier waarop vrouwen tegenwoordig worden gezien."

  • ANP KIPPA
    De eerste Bond, Sean Connery, was onder meer te zien in Goldfinger (1964) en Diamonds Are Forever (1971)
  • ANP KIPPA
    De tweede Bond, George Lazenby, had alleen een rol in On Her Majesty's Secret Service (1969)
  • ANP KIPPA
    De derde Bond, Roger Moore, debuteerde met Live and Let Die (1973) en sloot af met A View to a Kill (1985)
  • ANP KIPPA
    De vierde Bond, Timothy Dalton, speelde alleen in The Living Daylights (1987) en Licence to Kill (1989)
  • EPA
    De vijfde Bond, Pierce Brosnan, had voor al zijn vier films, waaronder GoldenEye (1995) en Die Another Day (2002), verschillende regisseurs
  • AFP
    De zesde Bond, Daniel Craig, speelde onder meer in Skyfall (2012) en Spectre (2015)

Polsen doorsnijden

Dat de zesde Bond-acteur toch nog een film wil maken, is de verdienste van Broccoli. Eerder zei Craig liever zijn polsen door te willen snijden dan nog een keer in de huid van de bekende spion te kruipen, maar de producente wist hem over te halen. Dat was niet het enige obstakel in de voorbereiding op de opvolger van Spectre uit 2015.

Eind augustus besloot regisseur Danny Boyle te stoppen met het project, veertien weken voordat de opnames zouden beginnen. Als reden noemde hij creatieve meningsverschillen. Daardoor is het duidelijk dat de oorspronkelijke deadline van herfst volgend jaar niet gehaald zal worden. Het is zelfs de vraag of fans in 2020 naar de bioscoop kunnen, aangezien bijna het hele script herschreven wordt. De opvolger van Boyle is de eerste Amerikaanse Bond-regisseur, Cary Joji Fukunaga.

Zevende Bond

Omdat de kans groot is dat Craig het hierna écht voor gezien houdt, speelt ondertussen nog een andere belangrijke vraag: wie wordt de zevende Bond? Hoewel het dus geen vrouw wordt, wordt het nieuwe personage mogelijk wel op een andere manier een breuk met het verleden. De naam van de zwarte acteur Idris Elba wordt al jarenlang genoemd. In augustus gooide hij nog wat olie op het vuur door een tweet te sturen met "my name's Elba, Idris Elba", naar de bekende uitspraak van James Bond.

Kort daarna stuurde hij opnieuw een cryptische tweet: "Don't believe the hype." Daardoor is de toekomst van de bekendste spion van de wereld nog altijd ongewis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl