Max Verstappen na de kwalificatie voor de GP van Japan
NOS Sport

Verstappen: 'Juiste keuze gemaakt aan slot kwalificatie'

Met een grote glimlach op zijn gezicht nam Max Verstappen zaterdag plaats bij de persconferentie na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. De derde plaats was aanzienlijk beter dan verwacht. "We hebben de juiste keuzes gemaakt", klonk het voldaan uit de mond van de 21-jarige Nederlander.

Verstappen profiteerde zaterdag op het circuit van Suzuka van fouten bij Ferrari. De Italiaanse renstal stuurde in het derde en beslissende deel van de kwalificatie - met lichte regen - Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen met de verkeerde band de baan op.

Het duo vertrok op intermediates, terwijl Max Verstappen iets later de baan op ging met de gladdere en dus snellere slicks. "Als het hier maar een beetje heeft geregend, ziet het asfalt er natter uit dan het in werkelijkheid is", zei de Nederlander voor de camera van Ziggo over zijn keuze om voor de beslissende fase heel even te wachten met de keuze voor de banden.

Optimaal profiteren

"Je moet optimaal profiteren als anderen fouten maken. Dat hebben we gedaan", keek Verstappen terug op de kwalificatie. "P3 had ik niet verwacht." Verstappen eindigde de afgelopen twee jaar steeds als tweede op Suzuka. "We hebben zondag een goede start en goede strategie nodig. We beginnen in elk geval met een goede startpositie."

Verstappen troefde voor elfde keer op rij dit seizoen zijn teamgenoot Daniel Ricciardo af in de kwalificatie. De Australiër miste in de tweede kwalificatiesessie vermogen, reed zijn bolide de pitbox in en kwam er niet meer uit. Hij start zondag vanuit de achterhoede, tot zijn grote frustratie.

Door het toilet spoelen

"Ik ben er wel klaar mee. Dit weekeinde kunnen we door het toilet spoelen", klonk het boos uit de mond van de coureur die na dit seizoen Red Bull verruilt voor Renault.

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Max Verstappen (vlnr)

Lewis Hamilton kon zijn geluk niet op na het veroveren van de polepositie. "Tachtigste pole", klonk het geëmotioneerd uit zijn mond. "Zonder mijn team was dat nooit gelukt. De druk in de laatste kwalificatiesessie was groot. We moesten een keuze maken. We namen het goede besluit", zei de Brit die prolongatie van de wereldtitel in het vizier heeft.

Sebastian Vettel stond er beteuterd bij op Suzuka na zijn slechtste kwalificatie dit seizoen. "Ik ben niet blij, maar neem niemand wat kwalijk. De slotsessie was lastig. De negende plaats is niet waar we thuishoren. Kansloos ben je nooit, maar het wordt moeilijk zondag", reageerde de nummer twee van het WK-klassement op zijn dramatische resultaat. Door een gridstraf voor Esteban Ocon start de Duitser zondag van P8.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl