Groenten van morgen: paarse en oranje bloemkool.
NOS NieuwsAangepast

Paarse bloemkool en spruitjes die wél te eten zijn: 'de groenten van morgen'

Paarse en oranje bloemkolen, torentjes-bloemkool, zoete broccoli en broccoli-roosjes, knapperige sla, een grote kool van 9 kilo: Wervershoof was de afgelopen dagen het toneel van de Fields of Innovation. Zaadtelers van over de hele wereld kwamen naar West-Friesland om - zoals dat heet - 'de groenten van morgen' te bekijken. Er werden zo'n 200 innovaties gepresenteerd.

Groentes zijn in en liften mee op de trend van steeds meer gezond eten. En dat vraagt om innovatie, vernieuwende producten. "Alleen in sla zijn momenteel al zo'n 200 soorten", zegt Olaf Zonneveld van zaadveredelingsbedrijf Syngenta. Waaronder een knisperende slasoort.

Maar wie zit er nu te wachten op bijvoorbeeld een paarse bloemkool? Zonneveld: "Het staat natuurlijk heel mooi in salades, op een bord als garnering. Je hebt gewoon een keer wat anders op je bord. De witte bloemkool blijft het meest verkocht, maar consumenten kunnen straks variëren. En ze vragen ook steeds meer om variatie."

Witte kool van 9 kilo

Zonneveld toont ook een kool van een gigantisch formaat: 9 kilo zwaar. "Je kunt hem bijna als stoel gebruiken. Deze gaat de industrie in, daar wordt zuurkool van gemaakt."

Een reuze zure kool van 9 kilo.

En nóg een primeur: spruitjes die wél smaken. Want het spruitje komt natuurlijk nooit meer van dat suffe imago af. Daar is Zonneveld het overigens niet mee eens: "Mijn kinderen vinden de nieuwe spruitjes - die een stuk minder bitter zijn dan vroeger - heel lekker. Door selectie en kruisingen van planten is de smaak van spruiten een stuk milder geworden. Verder zijn er kruisingen tussen boerenkool en spruiten, die zien eruit als een soort roos. Dat wordt straks echt een nieuw product in de markt."

Bakermat

Het jaarlijkse evenement in Wervershoof trekt telers uit alle hoeken van de wereld: België, Denemarken, Italië, India, Japan, Zuid-Korea, de VS. "Vergeet niet dat 45 procent van alle groenten die wereldwijd wordt gegeten, hun oorsprong vinden in Nederland, zoals hier in de regio Enkhuizen", zegt Zonneveld. "West-Friesland is de bakermat van de zaadteelt met giganten als Enza Zaden, Bejo, Hazera, Pop Vriend en Syngenta. En nog een hele serie kleinere bedrijven."

Veel van de nieuwe producten die afgelopen dagen tentoon werden gesteld, zullen - als alles meezit - binnen een jaar in de schappen van de supermarkt en de groentewinkel liggen.

Linksboven de punt-bloemkool, rechts de oranje, groene en paarse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl