De honderdste Ariane 5-raket werd vannacht gelanceerd
NOS Nieuws

Honderdste Europese Ariane 5-raket gelanceerd

In Frans-Guyana is de honderdste Ariane 5-raket gelanceerd. De Europese raket brengt twee telecomsatellieten in een baan om de aarde.

De eerste Ariane 5 werd in 1996 gelanceerd en dat liep uit op een mislukking. De raket ontplofte na 37 seconden. Dat kwam door een softwarefout, bleek achteraf. In 2002 ging het nog een keer mis. Een Ariane 5 raakte uit koers en moest tot ontploffing worden gebracht. Sindsdien is de Ariane 5 betrouwbaar gebleken.

Wel werd in september vorig jaar nog een lancering op het laatste moment afgeblazen. Dat was vanwege sociale onrust in het Zuid-Amerikaanse land. Anderhalve maand later werd de raket alsnog gelanceerd.

De honderdste lancering van de Ariane 5 verliep probleemloos:

Honderdste lancering Ariane 5

Ruimteveer

De Ariane 5 was aanvankelijk niet alleen bedoeld voor het lanceren van satellieten. In de jaren 80 had ESA een nog veel ambitieuzer plan: de zware raket zou een klein Europees ruimteveer met drie astronauten in de ruimte moeten brengen, de Hermes. Begin jaren 90 werd de ontwikkeling van de minishuttle stopgezet. De bouw van de Ariane 5 ging wel door.

Impressie uit 1991 van de minishuttle Hermes op een Ariane 5-raket

Door de jaren heen zijn er een paar keer verbeteringen aangebracht aan de Ariane 5 en werd ook een extra krachtige versie ontwikkeld, de Ariane 5 ES. Daarmee werden onder meer vrachtmodules naar het ruimtestation ISS gelanceerd.

Ariane 6

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA werkt ondertussen aan de opvolger. Bij de ontwikkeling van de Ariane 6 is ook een Nederlands bedrijf betrokken. De raket wordt voor een deel gebouwd in Oegstgeest. Het bedrijf Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelt voor ESA twee motorframes.

Met de Ariane 6 hoopt ESA satellieten goedkoper in een baan om de aarde te kunnen brengen dan met de Ariane 5. De nieuwe raket kan per jaar ook twee keer zo vaak worden gelanceerd als zijn voorganger.

De raket moet in 2020 voor het eerst worden getest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl