Anthon Beeke met de kalender die hij ontwierp voor de Boekenweek 2004
NOS Nieuws

Grafisch vormgever Anthon Beeke (78) overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is op 78-jarige leeftijd de grafisch vormgever Anthon Beeke overleden. Hij werd vooral bekend door spraakmakende affiches voor Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de KunstRAI.

Beeke richtte ook musea in, maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, logo's, postzegels, catalogi, tv-commercials, verpakkingen, kinderspellen en reclamecampagnes. Veel aandacht trok ook zijn affiche van museumdirecteur Rudi Fuchs, die omzwachteld en bebloed werd afgebeeld nadat in zijn Stedelijk Museum een werk van Barnett Newman was vernield.

Vanaf 1976 was Anthon Beeke adjunct-directeur bij Total Design Amsterdam en werkte hij samen met belangrijke Nederlandse ontwerpers als Wim Crouwel, Ben Bos, Jurriaan Schrofer en Paul Mijksenaar. In 1981 ging hij zelfstandig verder.

Rauwe erotiek

Spraakmakend waren vooral de theateraffiches voor Toneelgroep Amsterdam, met afbeeldingen van onder meer rauwe erotiek, bedrog, seks, bloed en liefde. Beeke doceerde aan verschillende academies in binnen- en buitenland.

Veel van zijn ontwerpen zijn bekroond. Hij kreeg onder meer de H.N. Werkmanprijs (de huidige Amsterdamprijs voor de Kunst), de Grafische Cultuurprijs en de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl