Guusje Steenhuis (r) en Marhinde Verkerk met hun medailles

Steenhuis bekroont sterk WK met zilver

Guusje Steenhuis heeft een sterk WK judo bekroond met de zilveren medaille in de klasse tot 78 kilogram. De Japanse Shori Hamada was in een slopende finale te sterk voor de 25-jarige Steenhuis.

Er was een golden score van ruim vijf minuten voor nodig waarin beide judoka's uitgeput raakten. Drie straffen voor Steenhuis gaven de doorslag, waardoor de wereldtitel naar Hamada ging.

Steenhuis verovert zilver na slopende WK-finale

Steenhuis, die als eerste was geplaatst in Bakoe, judode een ijzersterk WK. De 25-jarige judoka had in de halve finales slechts 35 seconden nodig om Zhenzhao Ma uit China op haar rug te leggen met ippon.

"Ik ben blij, dit is mijn eerste WK-medaille", vertelde Steenhuis na de finale. "Ik had echt een goede dag vandaag. Drie wedstrijden won ik in 30 seconden: dan ben je echt goed bezig. En in de finale heb ik ook alles gegeven."

Steenhuis: 'Echt blij met mijn eerste WK-medaille'

In de kwartfinales won ze ook al op overtuigende wijze met ippon van de Britse Yeats-Brown, die in de strijd om brons van Marhinde Verkerk verloor.

In de derde ronde had Steenhuis slechts 20 seconden nodig om een ippon op het scorebord te zetten. Ze won van de Hongaarse Evelin Salanki. Ook de eerste partij van de dag was een goede voor Steenhuis. Ze won met waza-ari van de Zuid-Koreaanse Jeongyun Lee.

Steenhuis: "Het was echt op gevoel judoën vandaag. Dan gaat alles vanzelf. In de finale was ik echt helemaal kapot. Alleen maar armen omhoog doen, was al zwaar. Het is jammer dat het dan niet jouw kant op valt. Zilver is het resultaat en daar ben ik blij mee."