Het S-300-antiraketsysteem tijdens een parade in Moskou
NOS Nieuws

Rusland stuurt moderner luchtafweergeschut naar Syrië

Rusland stuurt nieuw en moderner luchtafweergeschut naar Syrië. Dat heeft president Poetin over de telefoon tegen president Assad gezegd. Poetin doet dit omdat vorige week een Russisch militair vliegtuig voor de kust van Syrië door Syrisch luchtafweergeschut was neergehaald.

Volgens Rusland was het huidige systeem niet geavanceerd genoeg om het militaire toestel als vriendschappelijk te zien. Het nieuwere S-300-systeem zou dat wel kunnen.

Israël

Bij het incident kwamen alle vijftien inzittenden om het leven. Rusland legde hiervoor deels de schuld neer bij Israël. Een Israëlisch vliegtuig zou het Russische toestel de vuurlinie in hebben gejaagd.

De Russische minister van Defensie Sjojgoe zegt dat de beslissing om een nieuw systeem naar Syrië te sturen niet gericht is tegen andere landen, maar alleen dient om de Russische troepen te beschermen. Het moderne anti-raketsysteem moet binnen twee weken naar Syrië gaan, zegt Sjojgoe.

Rusland is een belangrijke bondgenoot van Syrië en ondersteunt president Assad sinds 2015 met onder meer militaire luchtsteun.

'Een grote fout'

De Verenigde Staten zeggen dat Rusland een grote fout maakt door een geavanceerd raketsysteem naar Syrië te sturen. Veiligheidsadviseur Bolton noemt de levering een "aanzienlijke escalatie" van de spanningen in de regio.

In een telefoongesprek liet president Poetin de Israëlische premier Netanyahu weten dat het raketsysteem vooral is bedoeld om de eigen troepen te beschermen.

Maar de Israëlische premier antwoordde Poetin dat het steeds gevaarlijker wordt in de regio doordat de Russische leider een geavanceerd wapensysteem levert aan "onberekenbare partijen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl