Noël van 't End
NOS SportAangepast

Van 't End strandt in vierde ronde, WK judo ook voorbij voor Van Dijke

Op de wereldkampioenschappen judo in Bakoe is Noël van 't End gestrand in de vierde ronde. In de klasse tot negentig kilogram ging Van 't End onderuit tegen de Duitser Eduard Trippel.

In de klasse tot 70 kilogram bij de vrouwen kwam Sanne van Dijke niet verder dan de derde ronde. Van Dijke werd al na 23 seconden op haar rug gegooid door de Colombiaanse Yuri Alvear, die maar liefst drie wereldtitels veroverde in haar carrière.

Van 't End boos op zichzelf

Van 't End was goed op weg in het toernooi. Hij versloeg achtereenvolgens de Egyptenaar Ali Hazem, de Oezbeek Davlat Bobonov en de Portugees Tias Rodrigues, allen met ippon. De Houtenaar was echter niet opgewassen tegen Trippel. De 21-jarige Duitser maakte na ruim een minuut ippon.

"Het is enorm zuur", zei een ontgoochelde Van 't End. "Ik ben topfit, sta lekker te judoeën en heb de partij in mijn broekzak. Maar dan maak ik een heel stomme actie."

"Tijdens mijn beweging haakt Trippel in en krijgt hij een ippon. Een paar jaar geleden is hetzelfde me al overkomen op een WK. Ongelofelijk weer..."

Van Dijke: 'Ben toe aan stap naar wereldtop'

Sanne van Dijke verloor van de Colombiaanse Alvear, een judoka met drie wereldtitels en twee olympische medailles op zak. "Ik had gehoopt dat ik kon laten zien dat ik deze meiden kan verslaan. Maar dat liet ik niet zien", aldus een chagrijnige Van Dijke.

Kim Polling is in de klasse tot zeventig kilogram normaal gesproken de beste Nederlandse judoka, maar Polling mist de WK door een hernia.

Van Dijke: 'Misschien is het gat naar wereldtop groter dan ik dacht'

Van Dijke: "Ik versla de mensen die ik moet verslaan en ben toe aan de stap om de echte wereldtop te verslaan. Ik heb het gevoel dat het kan en vond het eigenlijk ook wel leuk om tegenover haar te staan."

"Maar het is wel zuur dat ik het dan niet laat zien. Misschien is het gat tussen mij en de absolute wereldtop toch groter dan ik had gedacht."

Smink zwaar teleurgesteld na uitschakeling

Bij de mannen in de klasse tot negentig kilo viel voor debutant Jesper Smink het doek al in de eerste ronde. Hij ging onderuit tegen Robert Florentino uit de Dominicaanse Republiek.

Smink en Van 't End strijden de komende twee jaar om één olympisch ticket. Van 't End staat momenteel 37ste op de wereldranglijst, Smink 34ste. Ze moeten bij de beste achttien staan om in aanmerking te komen voor de Spelen.

"Natuurlijk is dit een WK, maar ik hoopte wel wat potjes te winnen", zegt een teleurgestelde Smink. "Ik wilde die gast hard aanpakken en in elkaar beuken, maar er kwam op de mat weinig van terecht. Ik liep steeds achter hem aan en hield me niet aan het plan."

Smink baalt als een stekker: 'Van deze jongen moet ik gewoon winnen'

"Van deze jongen (Florentino, red) moet ik gewoon winnen. Ik kom hier naartoe om potjes te winnen. Het is pas mijn eerste WK, maar ik wil het niet zo beëindigen", aldus Smink.

Jager al uitgeschakeld

Voor Hilde Jager is het toernooi ook voorbij. Jager ging in de klasse tot zeventig kilo met een waza-ari onderuit tegen de Russin Alena Prokopenko. "Ik stond een paar weken geleden ook al tegenover haar", zegt de WK-debutant.

"Nu begon ik beter, maar ik liep tegen een score aan (waza-ari voor Prokopenko, red.). Daar maakte ik een fout en ik kon het niet meer terughalen."

Judoka Jager vroeg uitgeschakeld: 'Maakte een fout en kon het niet terughalen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl