Patienten en familieleden wachten buiten het overheidsziekenhuis Kalpana Chawla
NOS Nieuws

Wordt 'Modicare' voor de allerarmsten een succes in India?

  • Aletta André

    Correspondent India

  • Aletta André

    Correspondent India

Komende week lanceert de Indiase overheid een ambitieus ziekenfonds: Ayushman Bharat Yojana. Hiermee worden de 100 miljoen armste families van het land, zo'n 500 miljoen mensen, verzekerd voor zorgkosten tot 6000 euro per familie per jaar. Vijf vragen over Modicare, genoemd naar de Indiase premier.

Waren zij tot nu toe niet verzekerd?

De meeste mensen niet. Zorg is in principe gratis in klinieken en ziekenhuizen van de overheid, maar die hebben vaak lange wachttijden en beperkte middelen. Daardoor zijn mensen in de praktijk vaak alsnog aangewezen op privéklinieken en -ziekenhuizen.

Sinds 2009 was er wel een nationale staatsverzekering voor de allerarmsten, maar het dekkingsbedrag was maar 350 euro per gezin per jaar. Ook was registratie niet automatisch en gratis, zoals bij het nieuwe Ayushman Bharat Yojana, waardoor maar 36,3 miljoen huishoudens er tot nu toe gebruik van maakten.

Al met al is het aandeel van de zorgkosten dat in India uit eigen zak moet worden betaald gemiddeld ruim 60 procent. Bijna nergens ter wereld is dat zo hoog. Daardoor vervallen jaarlijks naar schatting 50 miljoen mensen tot armoede als een familielid ziek wordt.

Vorige maand werd de 24-jarige Mausami de eerste begunstigde van het nieuwe ziekenfonds, dat in de noordelijke deelstaat Haryana alvast werd getest. Toen haar baby werd geboren, kon ze het ziekenhuis verlaten zonder een cent te betalen:

Gratis zorg van levensbelang van Indiërs

Wordt alles vergoed?

Nee, alleen ziekenhuisopnames en specialistische zorg als kankerbehandelingen. Primaire zorg, dus een consult bij de huisarts en simpele behandelingen en medicijnen die daarbij worden voorgeschreven, vallen niet onder het nieuwe ziekenfonds. Dat terwijl twee derde van de zorgkosten die uit eigen zak worden betaald, voor primaire zorg is. Die kosten kunnen voor arme huishoudens behoorlijk oplopen, en stegen in de afgelopen 10 jaar met 23 procent.

Critici van het ziekenfonds zeggen daarom dat het belangrijker is om te investeren in de primaire zorginfrastructuur. Als onderdeel van Ayushman Bharat heeft de overheid aangekondigd dat er 150.000 gratis primaire overheidsklinieken bijkomen, maar hoe snel en welk budget hiervoor beschikbaar is, is nog niet duidelijk. Ook zal dit de kwaliteit van de bestaande klinieken niet verbeteren. Een gebrek aan personeel en medicijnen, of zelfs water en elektriciteit, drijft ook arme mensen, vooral op het platteland, naar privéklinieken en commerciële apothekers of erger, naar kwakzalvers.

Angita Patel (rechts) en Neha Sharma achter de helpdesk waar patiënten terecht kunnen met vragen

Hoe worden de 100 miljoen armste families geselecteerd?

Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de Socio Economic Caste Census uit 2011, een volkstelling van de armste huishoudens op basis van indicatoren als type woning, leeftijd, handicaps, kaste en beroep. Mensen in de lijst worden automatisch geregistreerd voor het ziekenfonds.

Ze kunnen checken of ze in de lijst staan met een hulplijn, of bij speciale balies in de ziekenhuizen hun distributiekaart laten zien, een identiteitsbewijs waarmee arme mensen gesubsidieerd voedsel kunnen kopen.

Schoonmoeder Premo, moeder Mausami, baby Karishma en zoontje Aman

Hoe wordt het nieuwe ziekenfonds betaald?

Ayushman Bharat werd in februari aangekondigd in de jaarlijkse begroting. Toen werd gezegd dat er jaarlijks zo'n 1,3 miljard euro aan belastinggeld voor nodig is. Er wordt extra belasting voor geheven. De overheid heeft aangegeven de zorguitgaven van de staat langzaamaan te willen verhogen van 1,2 procent van het BNP nu, naar 2,5 procent van het BNP in 2025.

Van de kosten wordt 60 procent betaald door de centrale overheid en 40 procent door de deelstaten. De deelstaten mogen zelf bepalen of ze meedoen en voor welk financieringsmodel ze kiezen. Een aantal kiest ervoor premies te betalen aan verzekeringsbedrijven, maar de meesten zetten zelf een fonds op.

Tot nu toe hebben 26 van de 36 deelstaten aangegeven mee te doen. De reden voor deelstaten om niet mee te doen, is meestal dat ze al hun eigen ziekenfonds of publiek zorgsysteem hebben en dat ze dit beter vinden. Delhi heeft bijvoorbeeld een systeem waarbij privéziekenhuizen die met overheidssubsidie land hebben gekocht, verplicht zijn om uit eigen zak 10 procent van de ziekenhuisopnames en 25 procent van de dagbehandelingen te reserveren voor arme mensen.

Is het bestand tegen fraude en corruptie?

De overheid heeft een nieuw softwaresysteem laten ontwerpen om begunstigden te identificeren en alle behandelingen en de kosten bij te houden. Elke begunstigde krijgt een uniek nummer en een ziekenfondskaart. Ook heeft de overheid grote IT-bedrijven gevraagd te helpen bij het ontwerpen van een platform om onregelmatigheden snel te spotten en fraude, zoals het claimen van onuitgevoerde behandelingen, zoveel mogelijk te voorkomen.

De grootste zorg zijn de deelnemende privéziekenhuizen, omdat deze sector volgens critici nog onvoldoende gereguleerd is. Er zijn geen behandelingsprotocollen voor deelnemende ziekenhuizen. Critici zijn bang dat er onnodige behandelingen uitgevoerd zullen worden om de kosten te kunnen claimen. Om dit te voorkomen, is besloten dat bepaalde behandelingen, zoals sterilisaties en keizersneden, alleen in overheidsziekenhuizen uitgevoerd mogen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl