NOS Nieuws

Noorwegen pakt Rus op wegens spionage

De Noorse politie heeft een Rus opgepakt op verdenking van het op illegale wijze verzamelen van inlichtingen. De man werd vrijdagavond op het vliegveld in Oslo aangehouden en vanochtend voorgeleid.

De 51-jarige Rus blijft in ieder geval de komende twee weken vastzitten. De Noorse politie is bang dat hij bewijsmateriaal vernietigt als hij op vrije voeten is.

De man woonde deze week een bijeenkomst in het Noorse parlement bij over digitalisering. Een Noors persbureau meldt dat de politie een incident in het parlement onderzoekt dat te maken zou hebben met die bijeenkomst. De man zou zich verdacht gedragen hebben, waarna de Noorse geheime dienst PST erbij werd gehaald.

Goed nieuws

De Russische ambassade in Oslo bevestigt de aanhouding van "een Rus op de luchthaven", maar gaat verder niet in op verdere details. In een verklaring laat de ambassade weten de aanhouding te veroordelen. Volgens de ambassade is de arrestatie gedaan onder het mom van een "absurd voorwendsel".

Premier Solberg van Noorwegen is in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en liet daar weten over de aanhouding te zijn geïnformeerd. Ze wilde niet meer kwijt over de zaak.

In de Noorse pers wordt gespeculeerd dat de arrestatie goed nieuws kan zijn voor de Noor Frode Berg. Deze gepensioneerde medewerker van de Noorse inlichtingendienst wordt in Rusland vastgehouden op verdenking van spionage. Berg ontkent dat. Zijn advocaat zegt in een Noorse krant dat hij hoopt dat het tot een uitruil komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl