Bezoekers steken kaarsen aan voor de omgekomen kinderen in Oss
NOS NieuwsAangepast

Herdenkingsdienst ongeluk Oss op 8 oktober

In Oss is op maandag 8 oktober een herdenking voor de vier kinderen die donderdag omkwamen bij een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang. Volgens de gemeente Oss is de samenkomst voor iedereen die wil stilstaan bij de slachtoffers. De tijd, locatie en het programma worden later bekendgemaakt.

Vanmiddag openden alle kerken en moskeeën in Oss al de deuren en voorafgaand werden de kerkklokken geluid. "Ik vind het heel belangrijk om een kaarsje aan te steken voor degenen die overleden zijn. En voor de vechters, ik hoop heel erg dat ze het redden", zei een bezoeker.

Ook burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans was in een van de kerken. "Een kaarsje betekent voor mij dat je aan een gestorvene denkt. Maar een kaarsje steek je ook op als er geen woorden zijn."

Een kaarsje steek je op als er geen woorden zijn.

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans

De VVD-burgemeester vindt het belangrijk dat alle gebedshuizen hun deuren openden. "Geloof begeleidt je op je weg door het leven heen. Kerken zijn plekken waar je op belangrijke momenten in het leven naartoe gaat."

Moskeeën

De moskeeën wilden graag gelegenheid geven aan mensen om te herdenken. "Het zijn onschuldige kinderen. Het is zo dichtbij. Wij vinden dat we de gebedsruimtes wagenwijd open moeten zetten", zegt Kenan Koert namens de moslimgemeenschap van Oss. "Het is belangrijk dat mensen samen zijn en niet uit elkaar groeien."

Bij de plek van het ongeluk heeft de gemeente vandaag extra tenten geplaatst, zodat mensen daar op een veilige manier kunnen herdenken.

Bloemen en knuffels

Burgemeester Buijs-Glaudemans zegt onder de indruk te zijn van alle bloemen, knuffels en brieven die de afgelopen dagen zijn neergelegd voor de omgekomen kinderen.

Gisteren heeft ze het getroffen kinderdagverblijf bezocht. "De leidsters hebben het heel moeilijk. Bij toeval was het deze leidster, maar het had een ander kunnen zijn. Het is heel zwaar."

Het kinderdagverblijf zal nog de hele volgende week dicht zijn, schrijft de directie in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl