Publiek kijkt naar parachutisten die landen boven de Ginkelse Heide
In samenwerking met
Omroep Gelderland

Gevonden handgranaat bij herdenking Market Garden tot ontploffing gebracht

Tijdens de jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden is vanochtend in de bossen vlak bij de Ginkelse Heide een handgranaat gevonden. Volgens de politie ging het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. De granaat, die werd ontdekt door een voorbijganger, lag aan de bosrand bij een fietspad.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld om de handgranaat veilig te stellen. Inmiddels is de handgranaat tot ontploffing gebracht, meldt Omroep Gelderland. De vindplek is weer vrijgegeven.

Bij de herdenking springen honderden parachutisten uit historische vliegtuigen:

Market Garden herdacht op Ginkelse Heide

Bij de herdenking van Operatie Market Garden springen honderden parachutisten uit historische vliegtuigen zoals Dakota's. Vanochtend was de eerste 'drop' op de Ginkelse Heide. De derde en laatste sprong van parachutisten werd afgelast vanwege de weersomstandigheden. Volgens de gemeente Ede waren er zo'n 40.000 bezoekers naar de heide gekomen. Bij het monument werden kransen gelegd.

Operatie Market Garden was het grootste geallieerde offensief op Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog. 74 jaar geleden wilden de Amerikanen, Britten en Canadezen de Duitse bezetter verrassen door een aantal bruggen in te nemen en het gebied rond Arnhem te bevrijden. De actie mislukte doordat de Duitsers meer tegenstand boden dan verwacht.

Advertentie via Ster.nl