Een replica van de Endeavour
NOS Nieuws

Houtmonsters moeten bewijzen of kapitein Cooks schip gevonden is

Een onderzoeksteam is ervan overtuigd dat het de Endeavour heeft teruggevonden in Amerikaanse wateren. Het schip waarmee James Cook naar Australië reisde zou voor de kust van Rhode Island zijn geëindigd.

Er zijn monsters van het gevonden wrak genomen om te kijken of het hout afkomstig is uit 18e-eeuws Noord-Engeland. Daarnaast zal de omgeving van het wrak gedetailleerd in kaart worden gebracht en is er extra onderwateronderzoek nodig.

"We zijn al 25 jaar op zoek en dit is de eerste keer dat we durven zeggen dat we dicht bij de Endeavour komen", zegt de leider van het onderzoek.

Voor de consul-generaal van Australië in de VS was het verrassend nieuws: "Je zou ook verbaasd zijn als Columbus' San Maria in de haven van Sydney ligt."

De Endeavour was destijds het equivalent van een ruimtevaartuig nu.

Endeavour-onderzoeker

Kapitein Cook reisde van 1768 tot 1771 in de buurt van Australië om wetenschappelijk onderzoek te doen en het gebied voor het Britse Rijk te claimen. Hij bracht als eerste Nieuw-Zeeland in kaart en betrad als eerste Brit het Australische vasteland.

"Voor de gemiddelde Engelsman in de 18e eeuw was de afstand die Cook zou afleggen onvoorstelbaar. De Endeavour was destijds het equivalent van een ruimtevaartuig nu", meent een van de onderzoekers.

Na de expeditie werd zijn schip omgedoopt tot Lord Sandwich II en naar Amerika gestuurd met Duitse huurlingen. Het vaartuig werd later gebruikt als gevangenenschip.

Tijdens de Amerikaanse Revolutie lieten de Britten het schip samen met twaalf andere expres zinken voor de haven van Newport. Daarmee wilden ze voorkomen dat Franse troepen aan land zouden komen om de opstandige Amerikanen te helpen.

Overzicht van de de gevonden scheepswrakken

Sinds 1993 wordt er onderzoek naar de dertien wrakken gedaan, maar nu denkt men het schip van Cook geïdentificeerd te hebben. De grootte klopt in ieder geval, verder onderzoek naar het hout en twee kanonnen die boven het zand uitsteken moeten uitsluitsel geven.

"Door het zand dat de afgelopen 240 jaar werd afgezet is het niet duidelijk hoeveel er nog van over is", zegt een van de duikers. "Maar wat ik kon zien was opwindend: een aantal kanonnen, wat ontbloot hout en bergen ballaststenen."

Een kaart van het wrak

Voor 2020 willen de onderzoekers definitief kunnen zeggen of het inderdaad om de Endeavour gaat: in dat jaar is het 250 jaar geleden dat Cook voet aan wal zette in Australië.

De kans is groot dat het schip daar in ieder geval niet bij is. Als de Endeavour al wordt opgegraven, zullen de resten waarschijnlijk te fragiel zijn om die wereldreis (opnieuw) te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl