Ingang van pretpark de Efteling
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

De Efteling mag uitbreiden, ondanks bezwaren omwonenden

De Efteling mag groeien. Het pretpark in Kaatsheuvel kreeg vanavond groen licht van de gemeenteraad van Loon op Zand om de uitbreidingsplannen uit te voeren.

De Efteling wil van vijf miljoen bezoekers per jaar groeien naar zeven miljoen in 2030. Daarvoor zijn nieuwe attracties nodig, ook buiten de huidige parkgrenzen. Meer dan acht hectare grond krijgt een andere bestemming.

Wat nu vooral grasland is, doet straks dienst als bijvoorbeeld wachtrij, restaurant of parkeerplaats. De groei is volgens het bedrijf nodig om te kunnen blijven concurreren in de Europese top van drukst bezochte attractieparken.

Het is niet de eerste keer dat de Efteling uitbreidt. De eerdere uitbreidingen op een rijtje, gevolgd door de nieuwe plannen:

  • NOS
    1940: Op het terrein liggen drie sportvelden van de R.K. Sport- en Wandelpark
  • NOS
    1950: Natuurpark de Efteling
  • NOS
    1960: Het park groeit, met onder meer het sprookjesbos
  • NOS
    1970-1990: De Efteling wordt in deze periode een echt attractiepark met achtbanen en darkrides
  • NOS
    2000: Rondom het attractiepark worden een hotel en een golfbaan geopend
  • NOS
    2010: De Efteling opent vakantiepark Bosrijk
  • NOS
    2020: De Efteling breidt verder uit (over het gearceerde deel is vanavond gestemd)
  • NOS
    2030: Zowel park als parkeergelegenheid hebben meer ruimte nodig (over het gearceerde deel is vanavond gestemd)

Over de uitbreidingsplannen is bijna vier jaar nagedacht. De plannen stuitten de afgelopen jaren op verzet van omwonenden, die bang zijn voor de gevolgen voor de omgeving. Ze maken zich onder meer zorgen over de toenemende verkeersdrukte, meldt Omroep Brabant.

Het oorspronkelijke bestemmingsplan werd aangepast na de kritiek van omwonenden. Zo mogen nieuwe attracties die in de buurt van huizen worden gebouwd maximaal 25 meter hoog zijn. Ook komt er geen parkeerplaats met verdiepingen aan de westkant van het park.

Een van de gebieden waar straks gebouwd wordt

De gewijzigde plannen konden vanavond op een meerderheid in de gemeenteraad van Loon op Zand rekenen. Uiteindelijk, want veel partijen dienden moties en amendementen in. De partijen hadden onder meer zorgen over de afhandeling van het verkeer richting het park, geluidsoverlast en de leefbaarheid in de omgeving van de Efteling.

De raadsvergadering duurde veel langer dan gepland. Pas rond 23.30 uur werd het besluit definitief genomen. Wethouder Gerard Bruijniks beloofde dat de verkeersontwikkeling getest en gecontroleerd zal worden en alternatieven mogelijk zijn als er toch problemen ontstaan. De Efteling draait op voor eventuele extra kosten, is vastgelegd.

De Stichting Behoud Natuur en Leefomgeving Kaatsheuvel heeft gedreigd met een rechtszaak.

Advertentie via Ster.nl