Hoekstra komt met het koffertje de Tweede Kamer binnen
NOS Nieuws

Wekdienst 19/9: Algemene Beschouwingen en Grace hoort uitslag

Goedemorgen! Den Haag staat vandaag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over het kabinetsbeleid. En komende nacht horen we of het optreden van Glennis Grace in de finale van America's Got Talent genoeg was voor de winst.

Het wordt een vrij zonnige dag vandaag, alleen in de kustgebieden kan er wat bewolking voorkomen. Het wordt 21 tot 27 graden. Donderdag is het ook nog warm en vrij zonnig. Vanaf vrijdag wordt het wisselvallig en een stuk minder warm.

Weerkaart

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Den Haag staat in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders in de Tweede Kamer discussiëren met premier Rutte over de Miljoenennota en de rijksbegroting. Het zal met name over de dividendbelasting gaan, verwacht verslaggever Ron Fresen.
  • Regeringsleiders van de EU hebben een informele top in Salzburg. Rode draad van de top is de migratiekwestie. Premier Rutte schuift pas op woensdagavond of donderdagochtend aan, in verband met de Algemene Beschouwingen.
  • Vanavond speelt Ajax zijn eerste Champions League-groepswedstrijd. De Amsterdammers spelen in de Johan Cruijff Arena tegen AEK Athene.
  • Zangeres Glennis Grace hoort komende nacht of ze de winnaar is van America's Got Talent. Ze heeft afgelopen nacht al gezongen, maar moet dus nog even wachten op de uitslag.

Wat heb je gemist?

Afgelopen nacht had Grace dus al haar finaleoptreden. Live voor het Amerikaanse publiek zong ze het nummer Run van Snow Patrol.

Bekijk het optreden hier:

Glennis Grace zingt 'Run' in finale America's Got Talent

"O mijn god, dat was sensationeel", reageerde jurylid Simon Cowell na afloop. "Ik vond vanavond zo leuk, ik kan niet geloven dat we hiervoor betaald worden."

Jurylid Mel B. sloot zich daar bij aan: "Jij kunt zingen! Je hebt een fantastisch stemgeluid met een verbazingwekkende vibrato." De Spice Girl plaatste wel een kritische noot bij de liedjeskeuze van Grace. "Maar hoe dan ook, je bent geweldig, je ziet er fantastisch uit en ik hou van je."

Ander nieuws uit de nacht:

  • Beveiligers krijgen een kortere werkweek en gunstigere roosters. Dat staat in de nieuwe cao die vakbond FNV en de werkgevers in de particuliere beveiliging zijn overeengekomen.
  • We doen steeds vaker boodschappen via internet. Vorig jaar deed 29 procent van de Nederlanders online boodschappen, meldt het CBS. Daarmee zijn we sinds dit jaar koploper in Europa.
  • Vier mannen die als kind herhaaldelijk zijn misbruikt door een godsdienstleraar hebben een schikking getroffen met het bisdom Brooklyn. De slachtoffers krijgen samen 27,5 miljoen dollar, bijna 7 miljoen per persoon.
  • Het dodental als gevolg van de tropische storm Florence aan de oostkust van de VS is gestegen tot 35. De meeste slachtoffers, 27, vielen in de staat North Carolina.
De 74-jarige Jimmy Shackleford uit Burgaw in North Carolina verplaatst zijn zoon met zijn gezin nadat hun huis was ondergelopen door orkaan Florence

En dan nog even dit:

Een van de mannen die mogelijk onterecht zijn veroordeeld voor de 'Arnhemse villamoord' in 1998, heeft zijn verhaal verteld aan de NOS. Nevzat Altay zat acht jaar in de gevangenis, voor een moord waar hij niets mee te maken zegt te hebben.

Altay, een tengere vijftiger, vertelt onder meer hoe hij in 1999 werd gearresteerd. "Ik was op het station. Overal kwam politie vandaan. Ik kreeg gelijk een masker op en wég. Waarheen wist ik niet. Ik dacht: wat gebeurt mij? Waarom?"

In de gevangenis heeft Altay het zwaar. "Niemand gelooft je. De hele wereld is tegen je. Zo voelt dat. Als je zegt dat je onschuldig bent, beginnen ze te lachen. Of ze zeggen: 'Rot op, oma-moordenaar.' Terwijl je er niets mee te maken hebt. Wat doe je dan? Je kan niets doen."

Nevzat Altay, veroordeeld voor de 'Arnhemse villamoord'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl