Protesten in Pakistan na de uitlatingen van Trump in januari
NOS Nieuws

Leger VS trekt 300 miljoen dollar aan hulp in aan Pakistan

De Verenigde Staten trekken 300 miljoen dollar aan financiële hulp aan Pakistan in, meldt persbureau Reuters. Volgens het Pentagon onderneemt het land te weinig tegen militanten.

De regering van president Trump zegt dat Islamabad opstandelingen toelaat die aan de kant van de Taliban vechten in buurland Afghanistan, iets wat Pakistan ontkent. Daarom kiest het Pentagon ervoor om de 300 miljoen dollar anders te besteden.

Met het intrekken van de financiële steun aan Pakistan, geeft de VS een duidelijk signaal af. Trump liet in januari al weten dat Islamabad minder hulp zou krijgen.

Hij zei dat de VS de afgelopen 15 jaar zo dom is geweest Pakistan met 33 miljard dollar te steunen, en daarvoor leugens en bedrog heeft teruggekregen. De Pakistaanse regering reageerde daar geërgerd op.

De maatregel komt kort voor een gepland bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en een hooggeplaatste legerfunctionaris aan Islamabad. Zij willen het vooral hebben over de Pakistaanse aanpak van militanten.

Volgens experts kunnen de opstandelingen zich in Pakistan voorbereiden op aanvallen in Afghanistan. Op die manier dragen ze bij aan de strijd van de Taliban tegen de Afghaanse regering, die wordt gesteund door het Amerikaanse leger.

De banden tussen Pakistan en de VS zijn de afgelopen tijd flink verslechterd. Deze maand werd ook bekend dat Pakistaanse legerofficieren geen opleiding meer kunnen volgen in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl