De kist met het overschot van Aretha Franklin wordt de kerk uitgedragen
NOS NieuwsAangepast

Aretha Franklin, 'stem van de eeuw', herdacht in imposante uitvaartdienst

Met een lach, tranen, anekdotes en veel muziek is in Detroit afscheid genomen van Aretha Franklin. Familie, vrienden, fans en veel beroemdheden woonden een acht uur lange eredienst voor haar bij.

"Aretha steunde miljoenen, ze gaf kracht en inspiratie aan de kwetsbaren, de vertrapten en iedereen die gewoon wat liefde kon gebruiken", schreef oud-president Obama in een persoonlijke brief. Ook zijn voorganger Bush betuigde zijn medeleven met een brief die werd voorgelezen.

De dominee waarschuwde aan het begin van de dienst al dat langdurig de tijd zou worden genomen voor het afscheid van de zangeres. "Het gaat een lange dienst worden, want je kunt het leven van zo'n icoon niet vieren in een paar uur. We willen de tijd nemen om deze vrouw van God te eren."

Een uitvaart vol muziek en toespraken:

'Dank u God voor Hare Majesteit, onze koningin Aretha Franklin'

Rouwenden konden voor de dienst nog afscheid nemen bij de open kist, waar Franklin lag opgebaard in een goudkleurige jurk. Het was de vierde outfit waarin ze was gekleed bij verschillende afscheidsmomenten. Eerder had ze blauwe, roze en rode kleren aan gehad.

Terwijl het koor uitbundig zong werd aan het begin van de dienst de kist gesloten. De ceremonie begon enkele uren later dan gepland, "maar de queen had het niet anders gewild", lachte de voorganger.

"Het geheim van de grootsheid was dat ze haar enorme talent en opvoeding gebruikte om haar eigen lied te componeren. En wat een lied is het geworden", oordeelde president Clinton, die zichzelf omschreef als een Franklin-groupie. "Het was de stem van een generatie, misschien wel van de eeuw."

  • Reuters
    Bill Clinton speelt Think
  • Reuters
    De kleinkinderen van Franklin namen ook het woord
  • Hollandse Hoogte
    Smokey Robinson neemt afscheid van zijn jeugdvriendin
  • AFP
    De kist van Franklin
  • AFP
    President Clinton met Ariana Grande

Clinton, met een knipoog geïntroduceerd als de 'eerste zwarte president', haalde ook herinneringen op aan de laatste keer dat Franklin in het openbaar zong, op een aids-benefiet in New York. "Ze was overduidelijk ziek, bleek. Maar ze zong niet 1 nummer, niet 2 nummers of 3, maar 45 minuten achtereen. Terwijl ze wist dat ze niet lang meer had."

Op het eind van zijn rede greep Clinton zijn telefoon om te bewijzen dat hij de muziek van Franklin nog altijd op zak heeft. Hij liet Think uit de luidsprekers schallen.

Er waren muzikale eerbetonen van generaties artiesten, zoals Chaka Khan, Gladys Knight, Faith Hill en Ariana Grande. Die laatste bracht de hit A natural woman ten gehore, Franklins zoon Edward zong Mercy mercy me. Stevie Wonder sloot aan het eind van de middag de dienst af.

Stevie Wonder (m.) treedt op, omringd door prominente Afro-Amerikanen

Op de gastenlijst stonden verder beroemdheden als Whoopi Goldberg en LeBron James. Verschillende prominente leiders uit de zwarte gemeenschap kregen een ereplek in de kerk, zoals de geestelijke leiders Jesse Jackson, Al Sharpton en Louis Farrakhan. "Ze leverde de soundtrack voor de burgerrechtenbeweging", meende Sharpton.

Er waren bloemstukken van sterren als Mariah Carey, Barbra Streisand en Diana Ross.

Keer op keer werd herhaald dat de wereld niet alleen een groot artiest verloren is, maar haar familie ook een geliefde. "Voor mij klonk niets beter dan de stem van mijn oma", zei haar kleindochter Victorie. "Haar stem bracht vrede."

Franklins kleinzoon vocht tegen de tranen toen hij het woord nam. "Ik ben verdrietig omdat ik mijn vriendin verlies, maar ik weet dat wat zij heeft achtergelaten nooit kan worden uitgewist."

Aretha Franklin overleed op 16 augustus op 76-jarige leeftijd. Haar lichaam is bijgezet in het familiegraf op Woodlawn Cemetery in de Amerikaanse stad Detroit. Daar liggen ook haar vader, een broer en twee zussen.

Bekijk hier een eerbetoon aan Aretha Franklin:

Zo kennen we Aretha Franklin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl