Moment uit een aflevering van Vier Handen Op Een Buik
NOS Nieuws

BNNVARA past omstreden clausules uit contract Vier Handen op één Buik aan

Omroep BNNVARA heeft meerdere omstreden clausules uit het contract voor deelnemers aan het hulpprogramma Vier Handen op één Buik geschrapt. Dat meldt NRC. De krant kwam eerder met het nieuws dat deelnemers van eerdere seizoenen werden misleid en negatief terugkijken op hun deelname.

Vrouwen die meedoen aan het nieuwe seizoen van het programma kunnen nu ieder moment afhaken, zonder dat ze een boete hoeven te betalen. In eerdere seizoenen moesten afhakers nog 5000 euro betalen, een bedrag dat ze vaak, als tienermoeders in geldnood, niet konden missen.

Ook belooft de omroep, in samenwerking met producent Skyhigh, dat kandidaten zorgvuldiger gescreend worden. Zij krijgen ook recht op nazorg van professionals. "De gevolgen hebben ons overvallen. Wij hebben vrijwel meteen, maar niet zonder grondig overleg, besloten de boeteclausule uit het contract te schrappen", zegt Gerke Nauta, hoofd infotainment bij de omroep, tegen NRC.

We willen voorkomen dat iemand die in de put zit, het woord 'hulp' ziet staan en denkt: dát moet ik doen.

Mariska Witte, Skyhigh

In eerdere artikelen van NRC lieten sommige ex-deelnemers weten spijt te hebben van hun deelname. In het programma helpen bekende moeders verschillende toekomstige tienermoeders tijdens en na hun zwangerschap, maar de belangen van de aanstaande moeders bleken lang niet altijd voorop te staan. Na de eerdere artikelen van onder meer NRC heeft de NPO "lang en uitvoerig" met de betrokkenen gesproken.

Producent Skyhigh gaat vanaf komende week weer op zoek naar nieuwe kandidaten. De nieuwe wervingsteksten zijn aangepast, het woord 'hulp' zal ontbreken. "We willen voorkomen dat iemand die in de put zit, het woord 'hulp' ziet staan en denkt: dát moet ik doen. We kunnen grote problemen niet oplossen. We kunnen geen huis regelen", zegt Mariska Witte van Skyhigh.

Volgens de omroep zijn er geen andere programma's die een boeteclausule hebben bij vroegtijdig afhaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl