Riechedly Bazoer en de doodlopende straat in Wolfsburg
Hij werd gezien als een van de grootste talenten van Nederland, misschien wel van Europa. Voor twaalf miljoen euro verkaste Riechedly Bazoer in de winter van 2017 van Ajax naar VfL Wolfsburg. Maar in Duitsland lijkt de nog maar 21-jarige voetballer op een dood spoor beland.
Het is namelijk opruiming bij VfL Wolfsburg en Bazoer ligt in de koopjesbak. "Wolfsburg heeft momenteel een veel te grote selectie, meer dan dertig man", vertelt Bild-journalist Kevin Schwank, die VfL Wolfsburg op de voet volgt. "Er moeten nog zes of zeven man weg, en Bazoer is er daar één van."
Maar een nieuwe club vinden is nog niet zo makkelijk. "Bazoer heeft een heel goed contract en een goed salaris. Voor veel clubs zal hij dan ook te duur zijn", aldus Schwank.
Talent van het Jaar
Waar ging het mis met Riechedly Bazoer? Eind 2012 maakte hij als jeugdspeler een veelbesproken overstap van PSV naar Ajax. Twee jaar later maakte hij zijn debuut in het eerste en de defensieve middenvelder maakte indruk in Amsterdam.
Na het seizoen 2015/2016 werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar, hoewel hij aan het einde van dat seizoen onder trainer Frank de Boer zijn basisplaats kwijtraakte. Bazoer leek zijn vorm niet meer terug te kunnen vinden en het seizoen daarop bleef hij ook bij de nieuwe trainer Peter Bosz veelal op de bank.
De verlossing leek in de winter van 2017 te komen toen Wolfsburg zich meldde. Maar in Duitsland kwam hij in anderhalf seizoen niet verder dan negentien wedstrijden. "Hij heeft nooit een basisplaats kunnen veroveren, het is sportief gewoon niet met hem gelukt", aldus Schwank.
Chaos in Wolfsburg
En hoe komt dat dan? "Het is een hele lastige periode geweest in Wolfsburg. Toen hij werd gehaald, was Valérien Ismaël de trainer, maar die werd nog geen twee maanden later ontslagen. Diens opvolger Andries Jonker was ruim een half jaar later alweer weg."
"Het was eigenlijk de hele tijd chaos bij de club, met twee seizoenen vechten tegen degradatie en om de haverklap een trainerswissel. Dan is het moeilijk om te integreren als speler. Als het goed loopt bij een club, heb je de tijd om je te bewijzen. Maar die tijd heeft Bazoer nooit gekregen", aldus de Bild-journalist.
Nieuwe kans
Nadat Wolfsburg voor het tweede jaar op rij ternauwernood degradatie uit de Bundesliga wist te ontlopen, leek Bazoer op te kunnen gaan voor een nieuwe kans. "De voorbereiding was dit seizoen relatief rustig. De nieuwe trainer Bruno Labbadia heeft hem een paar keer laten spelen, maar Bazoer heeft hem toch niet kunnen overtuigen."
En de concurrentie op de positie van Bazoer in Wolfsburg is moordend: Maximilian Arnold, Josuha Guilavogui, Ignacio Camacho en de talenten Paul Seguin en Elvis Rexhbecaj azen allemaal op een plek als defensieve middenvelder.
Bazoer zal dus een knoop moeten doorhakken. "Als er een club komt, zal Wolfsburg hem geen strobreed in de weg leggen. Ik denk alleen niet dat er binnen Duitsland een club voor hem zal zijn. Nederland misschien? Dat zou kunnen, maar hij is nu eenmaal gewend aan een goed salaris."
"Ik neem aan dat hij graag speeltijd wil hebben bij een club. Maar misschien vindt hij het met zijn huidige goede contract ook allemaal wel prima zo", stelt Schwank.