Het WK Stratego vindt vandaag plaats.
NOS Nieuws

Wekdienst 23/8: Londen komt met noodplan brexit en grote sluisdeuren in Lekkanaal

Goedemorgen! De Britse regering presenteert vandaag brexitplannen voor het geval er geen deal met de EU wordt gemaakt. En bij de Beatrixsluis in het Lekkanaal worden de grootste sluisdeuren van Nederland ingehesen.

Vandaag is het eerst vrij zonnig. Rond het middaguur wordt het 22 tot 27 graden. Vanmiddag raakt het bewolkt en gaat het regenen. In het oosten kan ook een enkele losse onweersbui ontstaan.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Britse regering komt met plannen voor het geval er geen afspraken met de EU worden gemaakt over de brexit. Voor de zekerheid, want verantwoordelijk minister Raab heeft er nog steeds alle vertrouwen in dat er een deal komt.
  • In het Lekkanaal worden de deuren van een derde doorgang bij de Beatrixsluis ingehesen. Het zijn de grootste sluisdeuren van Nederland. De nieuwe doorgang is nodig vanwege de toenemende drukte op het Lekkanaal.
  • En weer een WK in ons land: honderd deelnemers uit de hele wereld strijden in Naarden-Vesting om het wereldkampioenschap Stratego. En 'we' zouden wel eens kunnen winnen want in het Nederlandse team zitten meervoudig wereldkampioen Pim Niemeijer uit Rotterdam en regerend wereldkampioen Anjo Travaille uit Utrecht.

Wat heb je gemist?

De politie heeft in een dag tijd ruim 200 tips binnengekregen over de 55-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. De meeste tips gaan over de mogelijke verblijfplaats van Jos Brech. Ook bellen er mensen die denken dat ze hem hebben gezien "in allerlei landen". Gisteren werd bekend dat er een doorbraak is in de zaak.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na zestien jaar ontwikkeling werd gisteravond rond 23.20 uur Nederlandse tijd de satelliet Aeolus gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Frans-Guyana. De gloednieuwe Europese satelliet moet ervoor zorgen dat we het weer nog beter kunnen voorspellen.

De lancering is terug te kijken via de website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Als alles goed gaat, komt Aeolus in een baan rond de aarde die het mogelijk maakt iedere zeven dagen de hele wereldbol te scannen met de laser.

De Europese satelliet Aeolus

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl