Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Terpstra en Ligthart beginnen aan Frans avontuur: 'Fundering is goed'

Niki Terpstra verraste de wielerwereld vorige week met zijn overstap naar Direct Energie. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen bedong in zijn contract dat hij twee renners mag meenemen naar zijn nieuwe Franse werkgever. Dinsdag werd bekend dat Pim Ligthart hem gaat ondersteunen komend seizoen.

"Ik ken Pim al heel lang. Hij spreekt de taal en hij kent de Franse cultuur. Daardoor kan hij mij helpen bij het integreren in het team", legt Terpstra de keuze uit bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Franse inslag

Voor Ligthart betekent de transfer naar Direct Energie een terugkeer in Frankrijk. Als belofte reed hij namelijk twee jaar bij een Franse opleidingsformatie. "Niki stuurde mij een berichtje dat hij me graag mee wilde nemen naar de nieuwe ploeg. Een mooier compliment kan ik niet krijgen, denk ik", vindt Ligthart zelf.

Hij had nog een doorlopende verbintenis bij Roompot-Nederlandse Loterij, die coureurs binnen de wielersport vaak respecteren. "Ik had een clausule in mijn contract, waar ik bij een aanzienlijke verbetering van kon gebruikmaken. En dit is een heel mooie stap."

Door de overstap naar Direct Energie, komt er voor Terpstra een einde aan acht jaar Quick-Step Floors. Bij de Franse equipe is hij verzekerd van het kopmanschap.

Pim Ligthart

"Deze ploeg lijkt mij een hele mooie uitdaging, om mezelf te triggeren. Na het voorjaar was er genoeg interesse, maar ik wilde op QuickStep wachten totdat zij de sponsoring rond zouden krijgen. Na de Tour de France kwam Direct Energie er ineens bij. De voorwaarden die zij voorschotelden, die zagen er gewoon onwijs goed uit. Het is ook een ploeg waarvan de fundering goed in elkaar zit."

WorldTour-licentie

Direct Energie komt uit op het ProContinental-niveau, zeg maar de eerste divisie binnen het wielrennen. Daarmee heeft het nieuwe team van Terpstra en Ligthart geen waterdichte garantie dat ze kunnen starten in bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en de Tour de France.

"Toch rijden zij veel wedstrijden die ik ook graag rijd. Hopelijk krijgen ze daar komend seizoen opnieuw wildcards voor. Maar Direct Energie heeft ook een WorldTour-licentie (het hoogste niveau, red.) aangevraagd, dus misschien krijgen we die wel gewoon. Dan is er helemaal geen probleem", verklapt Terpstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl