Kiki Bertens
NOS Sport

'Hard trainen en gezond eten is voor Kiki way of life geworden'

Het tweetal dat Kiki Bertens begeleidt op fysiek gebied zat zondagavond met tranen in de ogen te kijken naar de finale van het WTA-toernooi van Cincinnati. Errol Esajas en Remko de Rijke zijn onzichtbare personen die achter de schermen hebben meegewerkt aan de metamorfose die Bertens heeft ondergaan.

De afgelopen weken stipte Bertens veelvuldig aan dat ze grote stappen heeft gemaakt op fysiek vlak. "Ik heb er dit jaar veel werk ingestoken om fitter te worden en om agressiever te spelen op hardcourt. Dat betaalt zich nu uit", liet Bertens afgelopen weken bijvoorbeeld optekenen na haar zege op Petra Kvitová.

Wie de ontwikkeling van Bertens door de jaren heeft gevolgd, zal het meteen opvallen: was er vroeger nog wel wat kritiek op haar gewicht, tegenwoordig is ze een goed afgetrainde speelster waar haast geen grammetje vet meer aan zit.

'Ik zat met tranen in mijn ogen te kijken naar de finale'

"Ze traint drie keer per dag en heeft kei- en keihard gewerkt. Daarvan komen de resultaten. Als ze bij ons komt, wordt er altijd gelopen", aldus Esajas, de Bertens bijstaat in de weken dat ze in Nederland verblijft.

"Het Eiland Van Brienenoord op; heuvel op, heuvel af, dat is lekker zwaar om te lopen. Werken aan het uithoudingsvermogen, de conditie. Je moet gewoon hard trainen. Maar je moet niet zomaar je oefeningen doen in het krachthonk. De basis van alles is lopen. Als je niet kunt lopen, kun je het vergeten."

Esajas is aan huis gebonden, maar volgt de verrichtingen van zijn pupil op de voet. "Ik had tranen in m'n ogen, werd emotioneel", zei hij over de titel van afgelopen weekend. "Ik weet wat ze allemaal meegemaakt heeft en de weg die ze bewandeld heeft. Ik ken haar al vanaf haar zevende."

Meer dan dertig weken per jaar verblijft Bertens in het buitenland en dus moet ze het stellen zonder Esajas. Haar vriend Remko de Rijke reist met regelmaat met haar mee en hij neemt tijdens de toernooiweken het fysieke aspect voor zijn rekening.

Hij was aanwezig toen Bertens in Montréal de laatste acht haalde, maar keerde halverwege het succesvolle toernooi van Cincinnati terug naar Nederland. En dus miste hij het hoogtepunt uit haar loopbaan.

Een al geweldige week werd bekroond met een zege op de nummer 1 van de wereld, Simona Halep. "Halep begon supergoed, Kiki bleef vasthouden en kreeg een wedstrijdpunt tegen. En uiteindelijk trok ze hem er misschien wel op het fysieke aspect uit, want ik zag dat Halep wat vermoeid raakte."

Bertens die de beste speelster ter wereld na een drukke en zware week vol regenonderbrekingen aftroeft op fysiek vlak. Het is de beloning voor het goede werk dat het team van Bertens heeft geleverd.

Kiki Bertens met de ballenkinderen

"Vorig jaar ging het allemaal wat moeizamer en was het meer een lijdensweg voor haar. Dit jaar is er veel meer rust en vertrouwen gekomen, waardoor het veel makkelijker voor haar lijkt te zijn om het allemaal vol te houden", aldus De Rijke.

"En daardoor wordt mijn aandeel eigenlijk steeds kleiner en wil ze het echt zélf. Het is voor haar echt een way of life geworden om hard te trainen en gezond te eten."

Eind 2017 was in dat opzicht een kantelpunt, vertelt De Rijke. "Eind vorig jaar, na het seizoen, wilde Raemon stoppen en had Kiek het moeilijk. Het was de vraag of Kiki überhaupt door wilde tennissen. Daarna zijn we op vakantie geweest en heeft ze heel goed nagedacht. Het lijkt wel alsof daar een grote verandering is gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl