Tafel Studio Voetbal
NOS Voetbal

Van Hooijdonk: 'Feyenoord heeft een sjeik nodig'

Hoewel het seizoen nog maar net is begonnen, is het woord crisis al uitgesproken in relatie tot Feyenoord. Na de Europese uitschakeling door AS Trencín en de nederlaag bij De Graafschap in de eerste speelronde van de eredivisie, volgde zondag een overwinning thuis bij Excelsior. Maar of het lek daarmee boven is, is de vraag zondagavond in Studio Voetbal.

Pierre van Hooijdonk heeft een oplossing voor de Stadionclub. "Er moet een groot schip met geld binnenvaren", stelt de voormalige Feyenoord-spits. "Een sjeik bijvoorbeeld. Feyenoord is een topclub. En ik denk dat, zoals het nu gaat, lang kan gaan duren voordat je de aansluiting hebt met Ajax en PSV."

Niet iedereen aan tafel ziet die oplossing zitten. "Het is de vraag of het bij Feyenoord past", zegt Volkskrant-journalist Willem Vissers. "Het is een volksclub. Ik denk dat een heel groot deel van Het Legioen er totaal niet op zit te wachten."

'Feyenoord heeft een sjeik nodig'

Vissers twijfelt ook aan de populariteit van Feyenoord onder de sjeiks. "Ik vraag me af of een sjeik echt geïnteresseerd is in Feyenoord. Buiten Nederland is het Nederlands voetbal nauwelijks te zien op televisie. Dat ligt toch anders bij de Engelse clubs die overgenomen zijn. De Premier League is overal ter wereld te zien."

Bij FC Groningen zouden ze voorzichtig omgaan met het eventueel binnenhalen van vreemd geld. Technisch directeur Ron Jans: "We betrekken daar eerst de supporters bij. Je moet je club niet laten overnemen en je identiteit verliezen. Mijn gevoel is toch dat je bijna (met een eventuele sjeik, red.) je ziel verkoopt aan de duivel."

'Achttien jaar wachten is lang voor een club als Feyenoord'

Van Hooijdonk noemt de grootste clubs uit Engeland als voorbeelden. "Ik geloof niet dat ze er in Manchester een probleem van maken. Mensen willen succes, landstitels. Champions League-voetbal. Ik denk dat het de supporters helemaal niet uitmaakt. Als je kan garanderen dat het geld en de successen komen. Achtten jaar lang wachten op een landstitel is voor een club als Feyenoord veel en veel te lang."

Vissers besluit met nog een nadeel: "Dan wordt Feyenoord niet langer de club van de hunkering, wat een beetje bij Feyenoord hoorde, maar een club van de verzadiging."

Groenendijk over de 'Vreselijke Arbitrale Ravage'

De VAR was, niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst, ook een van de gespreksonderwerpen aan tafel. Dat kwam vooral door enkele momenten op zaterdag bij Heracles-ADO Den Haag en VVV Venlo-Ajax.

In Almelo ging de bal op de stip dankzij ingrijpen van de 'video assistant referee'. Het leidde tot een nieuwe betekenis van de afkorting. Althans, bij ADO-trainer Alfons Groenendijk: 'Vreselijke Arbitrale Ravage'.

"Ik heb de spelers zo vaak gewaarschuwd voor de VAR. Door heel licht contact ligt de bal op de stip. Het is de tweede penalty al, in de tweede wedstrijd. Als we zo doorgaan, krijgen we er 34 tegen", zei hij al direct na afloop tegen de NOS.

'De VAR maakt van de scheidsrechter een soort loopjongen'

Groenendijk lichtte zijn kritiek in Studio Voetbal toe. "Ik ben van mening dat het nog allemaal heel erg in de kinderschoenen staat. Het is willekeur." Hij is echter niet tegen de VAR en hij vindt dat deze vorm van arbitrage "wel degelijk een kans moet krijgen."

"Maar als je ergens aan begint, begin er dan goed aan. Ik krijg te horen dat er niet genoeg camera's zijn om alles goed in beeld te brengen. Terwijl we gelijk in het stadion op beeld al te zien krijgen dat het buitenspel is. Ik kan toch ook geen restaurants openen en zeggen tegen de gasten dat er nog niet genoeg tafels en stoelen zijn?"

'We hebben een VAR-gevoelig ploegje'

Groenendijk heeft nog een reden om niet heel erg optimistisch te zijn over de invoering van de VAR. "Bij ADO wordt strijd geleverd, er worden duels aangegaan. Dat hoort bij ons. Maar we hebben nu al zes van die VAR-momenten gehad. Dat is best veel. We hebben dus best een VAR-gevoelig ploegje."

Journalist Vissers is geen heel grote voorstander van de nieuwe functie op de velden. "De scheidsrechter wordt toch een soort loopjongen. Het is niet positief voor de persoonlijkheid van de scheidsrechter. Zijn gezag wordt ondermijnd."

Hij vindt het wel goed dat nu meer wordt gezien op de velden en dat sommige overtredingen, zoals elleboogstoten, eventueel verdwijnen. "Aan de andere kant houd ik van het falen van mensen, dus vind ik het ook weer jammer als dat helemaal verdwijnt."

Van Hooijdonk had vooraf de hoop dat het aantal discussiemomenten "tot nul zou zijn gereduceerd", maar dat blijkt nog niet het geval. "Het heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen", besluit Jans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl