NOS NieuwsAangepast

Bezoekers Reuzen in Leeuwarden uren gestrand door treinproblemen

Duizenden mensen die vandaag per trein Leeuwarden bezochten voor de evenementen in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa hebben een moeizame terugreis gehad. Tussen Meppel en Zwolle reden uren niet of nauwelijks treinen.

De problemen ontstonden doordat een trein een bovenleiding kapot had getrokken. Zo kwamen veel mensen die afhankelijk waren van de NS vast te zitten.

Drukte op station Leeuwarden

Aanvankelijk kregen reizigers het advies om helemaal niet meer naar station Leeuwarden te komen en hun reis uit te stellen.

Het spoor tussen Zwolle en Meppel is de enige doorgang naar Groningen en Friesland

Op station Meppel zijn maar beperkt bussen beschikbaar, waardoor dat geen alternatief was. Het was moeilijk om er meer bussen naartoe te krijgen, mede vanwege de vakantietijd en werkzaamheden elders in het land- met alternatief busvervoer, zegt de vervoerder.

De Spoorwegen verwachten dat de gevolgen van de storing de hele avond zullen duren.

De schade aan de bovenleiding over een lengte van 500 meter is veroorzaakt door een stroomafnemer, dat is de installatie op een trein die langs de bovenleiding glijdt en zo de stroom afneemt.

De gemeente Leeuwarden schat dat er de afgelopen drie dagen zo'n 425.000 bezoekers waren. Er was gerekend op 400.000 bezoekers. Het optreden met drie reuzenmarionetten van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe was het hoogtepunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl